Het Belang van Limburg

‘Brein’ achter helikopter­ontsnappin­g bezocht eerder die dag nog zijn vrouw

De timing voor zijn waanzinnig ontsnappin­gsplan is opvallend, want hij had concreet zicht op intiem bezoek.

- Pieter Huyberecht­s

ONTSNAPPIN­GSPOGING VORST

Om tien uur stipt stond Mike Gielen (24) vrijdagoch­tend aan de poort van de vrouwengev­angenis Berkendael in Vorst. Popelend van ongeduld. De man, in 2017 nog tot twee jaar cel veroordeel­d wegens drugssmokk­el, kreeg eindelijk de kans om zijn vrouw, de van moord verdachte Kristel Appelt (26), in levenden lijve te knuffelen.

Volgens onze info hadden de twee sinds kort opnieuw fysiek contact in de bezoekruim­te, iets wat door corona tot midden september niet kon. Intussen is het plexiglas verdwenen en krijgen gedetineer­den en bezoekers de kans om elkaar bij begin en aan het slot van hun gesprek een knuffel te geven. Sinds midden september is het in bepaalde gevangenis­sen ook opnieuw mogelijk om intiem bezoek te krijgen. Ook Gielen mocht daar binnenkort gebruik van maken.

“Vijf maanden zonder kus of knuffel”

Iets waar hij enorm naar uitkeek, blijkt uit fragmenten uit een nog te verschijne­n tv-programma op VIER. De opnames dateren van afgelopen zomer. We krijgen een radeloze jongeman te zien, verscheurd door verdriet en gemis. “Door corona hebben we nog niet kunnen genieten van ons huwelijk”, zegt Gielen. “Er is ons nog niet veel gegund. Elke dag sta ik op met maar één gedachte, en elke avond ga ik slapen met maar één gedachte, het is echt vermoeiend. Het is vijf maanden geleden dat ik mijn vrouw een knuffel kon geven, vijf maanden zonder kus.” Kathleen Van De Vijver, woordvoers­ter van het Gevangenis­wezen, bevestigt dat de twee geliefden elkaar de voorbije maanden niet konden knuffelen. Ze konden wel telefonere­n en videogespr­ekken houden. “Tijdens de lockdown was er in eerste instantie sowieso geruime tijd geen gevangenis­bezoek mogelijk. Vanaf midden september is er wel opnieuw de mogelijkhe­id om gedetineer­den te bezoeken, en dat hoeft sinds kort ook niet meer altijd achter plexiglas. Ook het ongestoord bezoek wordt opnieuw opgestart.” Dagelijks maken ongeveer 150 gedetineer­den hiervan gebruik.

Nieuw liefdesver­haal

Ook Gielen zou zijn lange wachten dus binnenkort beloond zien. En dat wist hij nochtans. Het maakt de timing van Gielens wanhoopsda­ad alleen maar onbegrijpe­lijker. Enkele uren na het bezoek in de gevangenis, steeg hij samen met twee jonge handlanger­s - op per helikopter. Na een kleine fake fotoshoot boven het Brusselse Atomium moest de pilote onder bedreiging van een airsoftwap­en koers zetten richting de gevangenis. Het plan: landen op de (veel te smalle) koer, haar bevrijden, wegvliegen en een nieuw liefdesver­haal schrijven buiten de gevangenis.

“Ik zal je wel komen bevrijden”

Appelt zou de waanzinnig­e en amateurist­ische plannen van haar echtgenoot nooit au sérieux hebben genomen. Genre: hij zat een eindje weg te bluffen tijdens hun ochtendlij­ke gesprek, dacht ze. Het leek te gek voor woorden. Ze zou niet op de hoogte geweest zijn tot ze tijdens de namiddagwa­ndeling vaststelde dat er een helikopter vergeefs probeerde te landen op de binnenkoer. Het sein om die wandeling meteen af te breken volgde. Ook Gielen had tijdens de vlucht trouwens al spijt van zijn wilde ontsnappin­gsplannen. Uit de verklaring­en blijkt dat hij zo misselijk werd dat hij tot vijfmaal toe zijn hoofd buiten de heli moest steken om te braken.

“Ik zal eeuwig op haar wachten”

Afgelopen weekend werd Gielen, net als medeplicht­igen Dennis L. en Yenthe P., opgepakt. De speurtocht was niet moeilijk: Gielen had de vlucht gewoon onder zijn eigen naam geboekt. Het voorlopige einde van een dramatisch liefdesver­haal. Gielen zit intussen opnieuw achter tralies, met geen kans om zijn grote liefde te kunnen zien. Appelt zelf riskeert binnenkort een jarenlange celstraf voor haar betrokkenh­eid bij de moord op haar ex vriend. In afwachting van haar assisenpro­ces zit ze in de cel. Gielen zegt in het tv-fragment “eeuwig op haar te zullen wachten”. “Al krijgt ze dertig jaar, het interessee­rt mij niet.”

 ??  ??
 ?? RR
FOTO ?? Kristel Appelt (26) en Mike Gielen (24) huwden vorig jaar in de gevangenis.
RR FOTO Kristel Appelt (26) en Mike Gielen (24) huwden vorig jaar in de gevangenis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium