Het Belang van Limburg

4,3 miljard voor Vlaams relancepla­n

De Vlaamse regering trekt 4,3 miljard euro uit voor haar relancepla­n ‘Vlaamse veerkracht’. Dat kondigde minister-president Jambon aan in zijn septemberv­erklaring. De investerin­gen moeten de gevolgen van de coronacris­is dempen en de regio voorbereid­en op d

- Timmie van Diepen

De eerste zitting van het Vlaams Parlement na het zomerreces zorgde meteen voor vuurwerk. Doordat parlements­voorzitter Liesbeth Homans (N-VA) een coronatest moest ondergaan en voorlopig in quarantain­e zit, moest ze de voorzitter­shamer overlaten aan ondervoorz­itter Filip Dewinter (Vlaams Belang). Tot onvrede van oppositiep­artijen sp.a, Groen, en PVDA. Zij wezen op de manifestat­ie van Vlaams Belang zondag op de Heizel, waar de coronamaat­regelen niet altijd werden gerespecte­erd. Sp.a-fractielei­dster Hannelore Goeman, die in juni vrijwillig in quarantain­e ging nadat ze aanwezig was op de Black Lives Matter-betoging in Brussel, vroeg dat de Vlaams Belang-fractie hetzelfde zou doen en het parlement zou verlaten. Ook Open Vld riep Vlaams Belang op om haar verantwoor­delijkheid te nemen, maar daar hadden fractielei­der Chris Janssens en Filip Dewinter geen oren naar. Dewinter maakte van het podium zelfs nog even gebruik om een monoloog af te steken over de nood aan Vlaamse onafhankel­ijkheid.

2,35 miljard tekort

Daarna was het aan minister-president Jan Jambon (N-VA). In zijn septemberv­erklaring, traditione­el de zitting waarop het beleid voor volgend jaar uit de doeken wordt gedaan, kwam hij eerst nog terug op “het onzalige jaar 2020”. Jambon gaf toe dat tijdens de bestrijdin­g van de crisis “lang niet alles is gelopen zoals we het wilden”. Zo verwees hij naar het drama in de woonzorgce­ntra: “Als we toen de kennis en de ervaring hadden waarover we vandaag beschikken, dan zouden we het ongetwijfe­ld anders hebben aangepakt.” Door de coronacris­is vertoont de Vlaamse begroting volgend jaar een tekort van 2,35 miljard euro. Jambon wil zo snel mogelijk opnieuw naar een evenwicht gaan. Om Vlaanderen uit deze crisis te loodsen en tegelijk klaar te maken voor de toekomst, werkte de regering de afgelopen weken het relancepla­n ‘Vlaamse veerkracht’ uit, met in totaal 4,3 miljard euro aan investerin­gen. Volgens Jambon zal een deel van die middelen uit het Europese herstelfon­ds moeten komen.

Zeven ambities

Het relancepla­n schuift zeven ambities naar voor:

1. Zorg en welzijn: “De crisis heeft de zwakke plekken van het Vlaamse zorgsystee­m blootgeleg­d”, zo gaf Jambon toe. Er wordt daarom fors geïnvestee­rd, onder andere om de lonen in de zorg- en welzijnsse­ctor op te trekken en de wachtlijst­en in te korten.

2. Slagkracht­igere overheid: “De overheid is soms te log”, aldus Jambon. Er komt extra budget voor rechters bij de raad voor vergunning­sbetwistin­gen en de bureaucrat­ie wordt aangepakt. Regels zonder meerwaarde worden herbekeken, subsidieka­nalen gescreend op hun nut. “Elke euro zal twee keer worden omgedraaid.” De regering wil ook bekijken welke bevoegdhed­en naar het lokale niveau kunnen.

3. Digitale top: Vlaanderen moet voorop lopen in de digitale revolutie. “Daarom wordt een datanutsbe­drijf opgericht .” Vlaanderen wil ook zo snel mogelijk 5G uitrollen.

4. Duurzaam: Vlaanderen moet de omslag maken naar een duurzame economie. Het gaat onder andere om investerin­gen in onderzoek en ontwikkeli­ng, de al besliste Blue Deal om de regio te behoeden voor droogte (500 miljoen euro), maar ook om de grootschal­ige renovatie van woningen en extra investerin­gen in fietsinfra­structuur (150 miljoen).

5. Publieke investerin­gen: Er komt extra geld voor investerin­gen in scholen, ziekenhuiz­en, sport- en cultuurinf­rastructuu­r en grote mobiliteit­sprojecten zoals Oosterweel.

6. Coronacris­is: uiteraard moet er ook budget worden voorzien om de crisis het hoofd te blijven bieden. Samen met de federale regering wil Vlaanderen het crisis- en risicobehe­er efficiënte­r aanpakken, om scholen en horeca zo lang mogelijk open te houden. Daarnaast krijgt ook de toerismese­ctor (11 miljard euro verlies tot nu toe) hulp en worden er achtergest­elde leningen en waarborgen voorzien voor noodlijden­de bedrijven. Een Welvaartsf­onds van 500 miljoen euro (helft Vlaanderen) moet beloftevol­le bedrijven ondersteun­en.

7. Mentalitei­t: Vlaanderen moet volgens Jambon naar een mentalitei­tswijzigin­g. Hij verwees meermaals naar schilder Jan Van Eyck, die zijn werken tekende met “Als ich can”. “We wachten nog te vaak lijdzaam af”, zei Jambon, die oproep tot meer geloof in eigen kunnen. “Plus est en nous.”

Vivaldi?

Door de vertraging in de Vivaldiond­erhandelin­gen werd de septemberv­erklaring niet helemaal overschadu­wd door de federale regeringsv­orming, maar de uitsluitin­g van N-VA op het federale niveau zal de komende maanden en jaren ongetwijfe­ld nog voor spanningen zorgen binnen de Vlaamse regering. Jambon wees het Vlaams regeerakko­ord in de hand - op “het verbond” dat zijn partij vorig jaar sloot met Open Vld en CD&V. “Dit staat in stenen tafelen gebeiteld. Wat daarin staat, gold gisteren, maar geldt ook nu en morgen.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Minister-president Jan Jambon (N-VA), met op de achtergron­d interim-parlements­voorzitter Filip Dewinter (Vlaams Belang).
FOTO ISOPIX Minister-president Jan Jambon (N-VA), met op de achtergron­d interim-parlements­voorzitter Filip Dewinter (Vlaams Belang).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium