Het Belang van Limburg

Vlaamse regering steekt 800 miljoen extra in zorg

- Liliana Casagrande

Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) krijgt van de Vlaamse regering tegen 2023-2024 jaarlijks 538 miljoen euro extra voor structurel­e investerin­gen in Welzijn, Volksgezon­dheid, Gezin en Armoedebes­trijding. Er komen ook 263 miljoen aan eenmalige investerin­gen.

De crisis in de rusthuizen of het contactond­erzoek dat maar niet vlotte, Wouter Beke heeft vaak uitleg moeten geven in het parlement. Maar die aandacht voor de knelpunten zorgt er nu ook voor dat hij het grootste deel krijgt van het extra budget dat de Vlaamse regering voorziet om de gevolgen van corona op te vangen, alles samen 800 miljoen euro. Bij de start van de legislatuu­r was afgesproke­n dat er tegen 2024 570 miljoen extra geïnvestee­rd zou worden in Welzijn, daar komt nu dus 538 miljoen bij. “Dat is samen 1,1 miljard euro aan extra beleidsrui­mte. Voor geen ander domein wordt zoveel extra geld uitgegeven”, zegt Beke. Het totale budget voor Welzijn verhoogt van nu tot 2024 van 12,6 miljard naar 15,1 miljard per jaar, dat is dus plus 2,5 miljard. Daarvan gaat 800 miljoen euro naar indexering­en en 600 miljoen euro naar beleid dat in de vorige legislatuu­r is beslist.

Extra handen

Waar die 538 miljoen euro aan structuree­l en dus jaarlijks terugkeren­d budget precies naartoe zal gaan, moet nog worden beslist. In elk geval naar hogere lonen voor het personeel, meer handen aan het bed en meer mensen die geholpen worden. De laatste jaren is er veel geïnvestee­rd in extra bedden, maar koepelorga­nisatie ZorgnetIcu­ro pleitte al lang voor extra handen. “Wij zijn blij”, reageert Margot Cloet van Zorgnet-Icuro. “Want door de lonen op te trekken, zullen woonzorgce­ntra voor de aanwerving van personeel kunnen concurrere­n met de ziekenhuiz­en en is de discrimina­tie weg.” Of met dat hogere budget ook de wachtlijst in de gehandicap­tenzorg korter zal worden, is nog onduidelij­k. Voor die wachtlijst was eerder al 300 miljoen euro extra voorzien, maar om die weg te werken is 1,6 miljard voor nodig. Beke krijgt ook 263 miljoen euro voor eenmalige maatregele­n in de welzijnsse­ctor. Ook die moeten nog worden uitgeteken­d. Maar de focus ligt hier op “mentaal welzijn, sociale cohesie en digitalise­ring”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium