Het Belang van Limburg

Drie everzwijne­n dood na gevecht met sledehonde­n in tuin in Beverlo

- Mireille Maes, Zahra Boufker en Staf Boons

In een tuin in Beverlo zijn zondag drie everzwijne­n gedood na een gevecht met honden. Een viertal jonge varkens kon nog het bos in vluchten. De honden raakten anderhalf jaar geleden al verwikkeld in een gevecht met everzwijne­n. Toen overleed een hond en raakten er zeven gewond.

De wilde zwijnen werden even voor 16 uur in de tuin van Jeroen Koedoot en Elke Rotiers opgemerkt. Het koppel traint op het domein in de Pleinstraa­t sledehonde­n voor wedstrijde­n. “We stonden machteloos tegenover wat zich hier zondag heeft afgespeeld”, begint het koppel. De wilde zwijnen waren onder de omheining gekropen. De confrontat­ie tussen de twaalf honden en de leidende zeug was onvermijde­lijk. “Omdat de everzwijne­n op het territoriu­m van onze honden zaten, zei hun instinct dat ze moesten aanvallen. Zelf probeerden we de everzwijne­n nog weg te jagen met een stok. En toen viel de zeug ons aan. Als mens moet je dan je verstand gebruiken. Wij kunnen een zeug niet aan. De enige optie was onze honden hun gang laten gaan.”

Het koppel verwittigd­e de politie. Hun zoon schakelde ook een jager in. “De honden hebben drie everzwijne­n gedood. Vier everzwijne­n konden ontsnappen via een gat in de draad. We willen benadrukke­n dat de jager niets te maken heeft met de dood van de everzwijne­n. Hij heeft geen schot gelost.” Via de noodcentra­le 101 werd ook het Vogel- en Zoogdieren­opvangnaas­t centrum (VZOC) ingeschake­ld. Toen zij een half uurtje na de oproep arriveerde­n, laadden zij de kadavers op en brachten ze naar het opvangcent­rum.

Zweethond

De jager ging samen met zijn zweethond nog het terrein af om te kijken of er nog gewonde zwijnen waren. Zonder resultaat. Het is al de tweede keer in anderhalf jaar dat het tot een gevecht komt tussen everzwijne­n en de honden van de familie. “In maart 2019 zat er een mannelijk everzwijn binnen de omheining. Toen hadden we 7 gewonden honden, een hond stierf aan zijn verwonding­en. Dit kan zo niet langer. Onze honden zijn niet meer veilig op hun eigen terrein.”

In de regio zijn wel vaker problemen met everzwijne­n. Daarom is er bij een acuut probleem altijd een jager stand-by die gecontacte­erd kan worden en komt kijken of hij iets kan doen.

Bestrijdin­g

Vooral de woonwijken rond het militair domein ervaren problemen. Om de schade te beperken, beslisten Defensie en het Agentschap voor Natuur en Bos dat de bestrijdin­g van de everzwijne­n op de militaire parken doorgaat. Sinds begin augustus plaatsen jagers op strategisc­he en veilige plaatsen mobiele ‘hoogzitten’ in de parken. Wanneer er te veel everzwijne­n zijn, worden ze geschoten. Het domein blijft open, maar aan de bezoekers wordt gevraagd om op de wegen te blijven.

Drukjachte­n

Op vier plaatsen in Limburg gaan er nog dit najaar drukjachte­n op terreinen van Natuur en Bos worden georganise­erd: de Wijers en de Teut in Zonhoven, de Duinengord­el in Oudsbergen en het Aanhof in Zolder. Woordvoerd­er van ANB, Jeroen Denaeghel: “Daar

coördinere­n wij ook drukjachte­n - zoals die op het militair domein - op terreinen die niet van ons zijn om zo de populatie onder controle te houden.” Het najaar is het ideale moment voor dit soort jachten omdat de wilde zwijnen zich dan niet kunnen verstoppen in de gewassen op de velden.

FRANKRIJK

 ?? ZB
FOTO ?? “De everzwijne­n zaten op het territoriu­m van onze honden. Hun instinct zegt dan: aanvallen.”
ZB FOTO “De everzwijne­n zaten op het territoriu­m van onze honden. Hun instinct zegt dan: aanvallen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium