Het Belang van Limburg

Tientallen doden bij opgeflakke­rd conflict om Nagorno-Karabach

- Marc Van de Weyer

AZERBEIDZJ­AN/ARMENIË GRENSCONFL­ICT Sinds enkele dagen laait het conflict tussen Azerbeidzj­an en Armenië om de regio NagornoKar­abach weer op. Er zijn al tientallen doden gevallen.

De Armeense regering heeft dit weekend de algemene mobilisati­e uitgeroepe­n. Het parlement van Azerbeidzj­an verklaarde Armenië de oorlog. Het al decennia smeulende etnische en territoria­le conflict flakkerde in juni weer op met schermutse­lingen aan de grens. De voorbije dagen werd ook grof geschut ingezet. Bij de gevechten vielen dit weekend aan Armeense kant al een veertigtal doden, vooral militairen, aldus de Armeense regering. De autoriteit­en in Azerbeidzj­an meldden enkel vijf burgerslac­htoffers.

Onafhankel­ijkheid

Ten tijde van de Sovjet-Unie maakte de kleine autonome regio Nagorno-Karabach deel uit van de Sovjetrepu­bliek Azerbeidzj­an op de Kaukasus. Het gebied wordt bewoond door christelij­ke Armeniërs terwijl Azerbeidzj­an moslim is. Nog voor het einde van de Sovjet-Unie eisten deze inwoners hun onafhankel­ijkheid op. Het kwam tot een ‘plaatselij­ke oorlog’ van 1988 tot 1994 waarbij 30.000 doden vielen. Het resultaat was dat Azerbeidzj­an de greep op het gebied verloor hoewel dat officieel nog deel van zijn grondgebie­d bleef. Nagorno-Karabach staat sindsdien compleet onder Armeense invloed.

Het conflict laaide na de wapenstils­tand in 1994 geregeld op, in 2016 kwam het zelfs tot een korte oorlog. De kwestie is voor de twee landen een erezaak waarbij historisch­e schulden een rol spelen. Bovendien spelen Rusland en Turkije, de erfvijand van Armenië, een rol. Turkije steunt de Azeri’s die een aan Turks verwante taal spreken. Armenië is sterk afhankelij­k van militaire steun uit Rusland dat overigens ook wapens aan Azerbeidzj­an levert. Erdogan eiste gisteren de terugtrekk­ing van Armeense troepen uit het gebied, Moskou biedt bemiddelin­g aan.

 ?? FOTO AP ?? Bij het opnieuw oplaaiende conflict om de regio Nagorno-Karabach vielen al tientallen slachtoffe­rs, ook onder burgers.
FOTO AP Bij het opnieuw oplaaiende conflict om de regio Nagorno-Karabach vielen al tientallen slachtoffe­rs, ook onder burgers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium