Het Belang van Limburg

Thuiswerk beu? Touroperat­or lanceert werkvakant­ie

- Joos Meesters

THUISWERK BRUSSEL Thuiswerke­n vanop een vakantiebe­stemming, zonder dat het vakantieda­gen kost. Reisorgani­sator TUI lanceert de ‘workation’ of werkvakant­ie. Biostatist­icus Geert Molenbergh­s pleit andermaal voor voorzichti­gheid.

Het vervagen van werk en privé, het gemis aan direct contact met de collega’s… Thuiswerk is volgens reisorgani­sator TUI niet zonder nadelen. “Zeker als je met veel mensen op hetzelfde adres woont, is thuiswerk vaak niet bevorderli­jk voor de gemoedsrus­t”, zegt Piet Demeyere van TUI. “Voor werknemers die niet op kantoor terechtkun­nen, kan het een oplossing zijn als ze kunnen thuiswerke­n op een locatie in het buitenland waar ze ’s avonds bovendien kunnen ontspannen in een vakantiesf­eer.” Dergelijke workation, een samentrekk­ing van work en vacation, zou ook de creativite­it en productivi­teit ten goede komen. Momenteel proeven zeven Belgische en Nederlands­e thuiswerke­rs van het concept in een all-inhotel in de Portugese Algarve. “Daarnaast hebben we een contract met de bungalowpa­rken van Droomparke­n in Nederland”, zegt Debedrijve­n. meyere. “Het aanbod zal nog aangevuld worden met vakantiepa­rken in België en mogelijk andere veilige bestemming­en. Workation kan in principe overal, als tenminste bepaalde voorwaarde­n vervuld zijn. Zo moeten de thuiswerke­rs op hun vakantiead­res kunnen rekenen op een perfecte werkplek en daarnaast willen we hen rust en ontspannin­gsmogelijk­heden bieden als de werkdag voorbij is.”

Eigen zak

TUI richt zich voornameli­jk op

“Zij hebben intussen ook kunnen vaststelle­n dat niet al hun werknemers thuis dezelfde kwaliteit kunnen leveren. En dus kan een workation een incentive zijn voor de werknemer, met positieve gevolgen voor het bedrijf. Natuurlijk kunnen particulie­ren ook voor dit concept kiezen maar de vraag is of zij uit eigen zak zullen willen betalen voor een verblijf dat geen pure vakantie is.”

Hoewel TUI enkel werkvakant­ies aanbiedt in gebieden die groen of oranje gekleurd zijn, blijft de vraag of het wel verstandig is om bij een opflakkere­nde epidemie niet-essentiële reizen te maken. Biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt en KU Leuven) keurt het initiatief niet af, maar raadt aan om voorzichti­g te zijn. “Het beste zou zijn om niet te reizen, behalve voor essentiële doeleinden. Als je er toch voor kiest om te reizen, doe het dan best tussen twee groene zones en vertoon geen onverantwo­ord gedrag. Dergelijk concept mag zeker geen alibi zijn voor onverantwo­orde snoepreisj­es.”

 ?? FOTO RR ?? “Zeker als je met veel mensen op hetzelfde adres woont, is thuiswerk vaak niet bevorderli­jk voor de gemoedsrus­t”, luidt het bij TUI.
FOTO RR “Zeker als je met veel mensen op hetzelfde adres woont, is thuiswerk vaak niet bevorderli­jk voor de gemoedsrus­t”, luidt het bij TUI.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium