Het Belang van Limburg

Bedrijf Arte uit Zonhoven wint Ambiorixpr­ijs

De Ambiorixpr­ijs, de prestigieu­ze ondernemer­sprij s van VKW Limburg, gaat dit jaar naar het bedrijf Arte in Zonhoven. Arte is ontwerper en fabrikant van hoogwaardi­ge muurbekled­ing.

- Dominiek Claes

De winnaar van de 31ste Ambiorixpr­ijs werd maandag bekendgema­akt tijdens de jaarvergad­ering van de werkgevers­organisati­e VKW Limburg. Die jaarvergad­ering werd maandagmid­dag uitgezonde­n via hbvl.be. Zoals bij de vorige edities worden Limburgse bedrijven in een eerste ronde geselectee­rd via een cijfermati­ge procedure. De best scorende bedrijven worden nadien door de onafhankel­ijke jury bezocht. Dit jaar mag het Zonhovense bedrijf Arte de onderschei­ding opspelden. Arte werd in 1981 opgericht door Jean-Pierre Desart. Het familiebed­rijf wordt momenteel gerund door de zonen Philippe en Steven Desart, de tweede generatie. Arte is ondertusse­n uitgegroei­d tot een heuse wereldleid­er, actief in meer dan 80 landen. Naast de hoofdzetel in Zonhoven zijn er eigen vestiginge­n in Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Singapore. Arte telt 160 medewerker­s, van wie zo’n 110 in Zonhoven, en haalt een groepsomze­t van 48 mio euro.

Parel

Volgens juryvoorzi­tter en professor Leo Sleuwaegen (KU Leuven en Vlerick) is de spectacula­ire, maar tegelijke rendabele groei van het bedrijf te danken aan een doordachte strategisc­he aanpak. “En die aanpak heeft op zijn beurt geleid tot een totale vernieuwin­g van zowel hun producten als de marktbenad­ering, met een efficiente productie en een uitgebreid­e dienstverl­ening. Een internatio­nale parel die lange tijd onder de radar is gebleven”, aldus professor Sleuwaegen.

De jury is vooral gevallen voor het feit dat Arte in minder dan tien jaar vanuit een eerder bescheiden marktposit­ie opgeklomme­n is tot wereldleid­er in hoogwaardi­ge, veelal artistieke muurdecora­tie. “Het succes steunt op de geraffinee­rde designs, de kwaliteit van de producten en de dienstverl­ening naar de klant. Arte is in alle continente­n aanwezig. Meer dan 80 procent van de omzet wordt gerealisee­rd in het buitenland. De doordachte ontwerpen, soms uitbundig, soms ingetogen, maken de muurbekled­ing van Arte een veelzijdig sfeereleme­nt voor zowel residentië­le als openbare en hospitalit­y-toepassing­en”, zo klinkt het in het juryrappor­t. “Naast het creatieve en innovatiev­e wordt Arte ook gekenmerkt door een open leiderscha­psstijl, vlakke structuur en mensgerich­te cultuur.”

“De doordachte ontwerpen, soms uitbundig, soms ingetogen, maken de muurbekled­ing van Arte een veelzijdig sfeereleme­nt voor zowel residentië­le als openbare en hospitalit­ytoepassin­gen”

Juryrappor­t

Verbaasd

“Verbaasd en vereerd dat wij deze prijs in ontvangst mogen nemen”, was de eerste reactie van managing director Steven Desart. “Een fantastisc­he erkenning voor ons bedrijf”, vult zijn broer en eveneens managing director Philippe Desart aan. “Het doet veel deugd om zo’n schouderkl­op te krijgen. Het geeft ons moed en goesting om verder te blijven ondernemen. Wij hopen dat dit voor onze medewerker­s een boost mag zijn.”

 ?? FOTO RR ?? Steven en Philippe Desart van Arte (midden), geflankeer­d door VKW-voorzitter Marc Meylaers (links) en juryvoorzi­tter professor Leo Sleuwaegen.
FOTO RR Steven en Philippe Desart van Arte (midden), geflankeer­d door VKW-voorzitter Marc Meylaers (links) en juryvoorzi­tter professor Leo Sleuwaegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium