Het Belang van Limburg

Wolf valt schapen aan in Kattenbos

-

WOLF IN LIMBURG

De schapen werden in de nacht van zaterdag op zondag aangevalle­n, waarschijn­lijk het werk van een wolf. Een schaap was bijna helemaal opgevreten en tweede werd levensgeva­arlijk verwond en moest worden afgemaakt door een veearts. Er werden DNA-stalen genomen om te weten te komen wie de dader is.

Die was onder de draad door gedoodgebe­ten kropen, het handelsmer­k van wolf August. Op de omheining stond geen stroom. Omdat in de weide nog 68 schapen staan, moest er snel een oplossing komen.

Rescue kit

Mensen van Natuur en Bos installeer­den daarom maandag een tijdelijke omheining met stroom, een rescue kit. “Hiermee kunnen we tot maximaal één hectare afspannen, hier komen we dus wel toe. Tot januari kan de eigenaar hiervan gebruikmak­en. Tegen dan is het best dat hij op zijn weide een definitiev­e wolfwerend­e afrasterin­g installeer­t. Want het is waarschijn­lijk dat de wolf zal terugkomen nu hij weet waar er makkelijk eten te vinden is. Dat hebben we op andere plaatsen ook gezien”, stelt Eddy Ulenaers van ANB.

De eigenaar zelf reageert geschrokke­n. “Ik zal nu wel maatregele­n moeten nemen. Dat was nog niet echt in me opgekomen. Ik had nooit gedacht dat de wolf tot aan deze weide zou komen.” Precies twee jaar geleden werd van dezelfde eigenaar al wel eens een schaap in een weide in Gelderhors­ten.

Terugbetal­ing

Intussen roept de Vlaamse overheid, maar ook Welkom Wolf vzw alle schapenhou­ders op om hun dieren te beschermen met wolfwerend­e omheining. Een groot deel van de kosten krijgen ze terugbetaa­ld door de overheid. Enkel op die manier leert de kroost van Noëlla en August dat ze everzwijne­n, reeën en ander wild op het menu moeten zetten in plaats van een makkelijke hap zoals een schaap uit een onbescherm­de weide.

 ?? FOTO GVB ?? De omheining van de weide werd maandag beveiligd met stroom.
FOTO GVB De omheining van de weide werd maandag beveiligd met stroom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium