Het Belang van Limburg

Ontbrekend­e link fietspaden in Ellikom in 2021 aangelegd

- Roger Dreesen

Na twaalf jaar onder- handelen en procederen

VERKEERSVE­ILIGHEID

Oudsbergen kan na 12 jaar van onderhande­len en procederen starten met de aanleg van vrijliggen­de fietspaden langs de Grote Baan en de Baan naar Bree (N73) in Ellikom. Samen met deze ontbrekend­e schakel in de fietspaden­netwerk tussen Peer en Bree voorziet Fluvius een gescheiden riolerings­stelsel en zal AWV de rijweg vernieuwen. “De vrijliggen­de fietspaden komen aan weerskante­n van de rijweg, in één richting en in asfalt. Enkel ter hoogte van de kruispunte­n met de zijwegen en het woonlint in Ellikom zijn de fietspaden aanliggend. Aan de Reppelerwe­g in Bocholt, ter hoogte van de voormalige arseenfabr­iek van Reppel, komt bovendien een veilige middenberm met een fietsovers­teekplaats”, zegt schepen Marco Goossens (CD&V).

Betonnen overbruggi­ng

De N73 krijgt ook een vernieuwin­g in asfalt en Fluvius legt een gescheiden rioolstels­el aan. Ter hoogte van de Abeek in Ellikom gaat men door een natuurgebi­ed. “Over de Veeweidewa­terloop en de Abeek komt een betonnen brug met een stalen leuning. Aan elke kant van de N73 komt er dus twee keer een fietsbrug over een afstand van 6,5 en 9 meter, telkens 3 meter breed”, verduideli­jkt Goosssens nog.

Werk van lange adem

Dit project is een werk van lange adem. De N73 is een gewestweg en in het beheer van het Agentschap Wegen en Verkeer. “In 2008 al nam de gemeente MeeuwenGru­itrode het initiatief om het fietspaden­project op te starten. In 2014 werden de resterende gerechteli­jke dossiers voor onteigenin­g aan Vlaanderen overgedrag­en. Vlaanderen zal de nodige onteigenin­gen uitvoeren”, legt schepen Marco Goossens uit. “De plannen zijn in al die jaren niet gewijzigd en al meermaals toegelicht aan de bewoners. Het openbaar onderzoek in kader van een omgevingsv­ergunning loopt nog tot en met 15 oktober. Dan kan men het bestek laten goedkeuren. De aanbestedi­ng zal opnieuw moeten gebeuren om daarna een aannemer aan te stellen. De concrete planning en timing bespreken we tijdens een infovergad­ering met de aanliggend­e bewoners.” De zijwegen zoals de Reppelerwe­g, Weverstraa­t en Bessenstra­at krijgen ook gescheiden riolering en een nieuw wegdek.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? Het openbaar onderzoek loopt nog tot half oktober. De werken starten dan volgend jaar.
FOTO ROGER DREESEN Het openbaar onderzoek loopt nog tot half oktober. De werken starten dan volgend jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium