Het Belang van Limburg

“Japanners zullen ingrijpen als het dreigt fout te lopen”

-

Het was Roland Duchâtelet die bijna drie jaar geleden de fakkel bij STVV doorgaf aan de huidige Japanse eigenaar DMM.com. Hoe kijkt de gewezen voorzitter van de Kanaries naar de malaise bij zijn opvolgers? “Ik ben er zeker van dat het beleid zal ingrijpen als het dreigt fout te lopen”, zegt hij.

Supporters­protest, het klinkt Roland Duchâtelet niet onbekend in de oren. De eigenzinni­ge ondernemer was jarenlang voorzitter op Stayen en ook hij kreeg in die tijd geregeld de wind van voren. “Neen, ik ben niet verrast door die open brief van de supporters”, opent Duchâtelet. “Van zodra een voetbalplo­eg begint te verliezen, wordt er altijd naar het bestuur gewezen. Maar de supporters mogen niet alle problemen over dezelfde kam scheren.” Duchâtelet heeft er het volste vertrouwen in dat deze scheve situatie nog rechtgetro­kken kan worden. Hij neemt het op voor de Japanse bazen aan de Tiensestee­nweg. “Het zijn heel verstandig­e mensen die zeker zullen beseffen dat er een probleem is en die daar ook aan zullen werken. Ik ga er vanuit dat ze dit nauwletten­d in de gaten houden en ingrijpen als het nodig is. Dat hebben ze in het verleden ook gedaan. De fans mogen niet vergeten dat het sinds de overname op sportief vlak redelijk goed loopt. Pas in de laatste wedstrijde­n is het wat minder.”

Lege tribunes

De tribunes op Stayen lopen intussen wel steeds leger. Een wezenlijk verschil met de periodeDuc­hâtelet. De supporters kunnen zich alsmaar minder identifice­ren met een multicultu­reel elftal samengeste­ld door Aziatische gezagvoerd­ers die amper communicer­en. “Die lege tribunes is een probleem van het Belgisch voetbal, niet enkel van STVV”, vindt Duchâtelet. “Het is heel gemakkelij­k om de wedstrijde­n op televisie te volgen. En ook de coronacris­is speelt een rol. Ik denk dat er net meer volk naar het stadion zal komen als corona voorbij is. Niet enkel om naar het voetbal te komen kijken. De mensen snakken ook naar sociaal contact.”

VOORZITTER DAVID MEEKERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium