Het Belang van Limburg

ARBITRAGE Ook ex-scheidsrec­htersbaas Verbist volgt de VAR niet meer

- Valerie Van Avermaet

Afgelopen weekend kreeg AA Gent twee onterechte strafschop­pen van Jonathan Lardot en tweemaal kwam de VAR niet tussen om te corrigeren. En het was lang niet de eerste keer dit seizoen dat de videoref in de fout ging. “Ik kan niet meer volgen”, zegt oud-scheidsrec­htersbaas Johan Verbist.

EVAR ONDER VUUR lke maandag verduideli­jkt het Referee Department van de voetbalbon­d enkele (ontbrekend­e) tussenkoms­ten van de VAR. De fouten die de voetbalbon­d tot nu toe toegaf in die wekelijkse communiqué­s, zijn de volgende: op speeldag 2 was er geen tussenkoms­t van de VAR, terwijl er wel een nodig was voor een strafschop­fout van Maehle op Myny tijdens KRC Genk-OHL. Op speeldag 3 gebeurde hetzelfde, maar dan tijdens Anderlecht­Moeskroen. Op speeldagen 5 en 6 kwam de VAR onnodig tussen bij STVV-Antwerp en Standard-KV Kortrijk.

Ook afgelopen speeldag ging de VAR in de fout. Het Referee Department liet weten dat hij had moeten tussenkome­n na een fout van AA Gent-speler Laurent Depoitre die slechts met geel werd bestraft. Voorts was er volgens de KBVB een overbodige interventi­e tijdens de Brugse derby. De ref gaf een penalty voor Cercle na een duel tussen Deli en Ugbo, maar de VAR vroeg hem om de beelden te bekijken, waarna de strafschop niet meer doorging.

Over andere discutabel­e fases, zoals de twee penalty’s die AA Gent kreeg tegen OHL en waarbij de

VAR niet tussenkwam, rept het Referee Department niet. “Ik zeg niet dat het onder mijn bewind allemaal beter was, maar er is een gebrek aan communicat­ie”, reageert voormalige scheidsrec­htersbaas Johan Verbist, die in mei 2019 aan de deur werd gezet. “Dat is ook moeilijk, als de twee grote bazen vooral in het buitenland zitten.”

Nadat refs Bart Vertenten en Sébastien Delferière in opspraak waren gekomen in de zaak Propere Handen, trok de voetbalbon­d buitenland­ers aan om het vertrouwen te herstellen. Zo kwam de Brit David Elleray aan boord als scheidsrec­htersbaas. Sinds vorige week is hij ook aan de slag voor de

Russische voetbalbon­d. De Fransman Bertrand Layec is technisch directeur én scheidsrec­htersbaas op Cyprus.

Welke richtlijne­n?

“Het is ook opvallend dat er al zo goed als elk weekend dit seizoen fouten zijn gemaakt”, vervolgt Verbist. “In de communiqué­s op maandag worden nog niet de helft van de fases waarbij de VAR tussenkwam besproken. Soms kan ik ook niet meer volgen. Wanneer komt de VAR nu tussen en wanneer niet? Als buitenstaa­nder lijkt het alsof er geen lijn in de tussenkoms­ten zit. Ik weet niet wat de richtlijne­n zijn die de VAR en de scheidsrec­hters meekrijgen. Wat meer uitleg zou welkom zijn.” Frank De Bleeckere, woordvoerd­er van het Referee Department, zegt dat het nooit de bedoeling was alle situaties te bespreken. Er worden enkel een aantal “educatieve situaties” besproken om de voetballie­fhebber te informeren. “Intern evalueert het Referee Department uiteraard wel elke fase. Woensdag staat er een virtuele evaluaties­essie met de scheidsrec­hters gepland. Die stond overigens al langer op de agenda. Tijdens de interlandb­reak volgende week analyseren we nog eens de volledige VAR. Het Referee Department is er dus wel mee bezig om alles te optimalise­ren, want het kan zeker beter.”

Ex-scheidsrec­htersbaas

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ?? Een van de betwistbar­e fases afgelopen weekend: Depoitre krijgt slechts geel voor overtredin­g op Malinov. De VAR grijpt niet in.
Een van de betwistbar­e fases afgelopen weekend: Depoitre krijgt slechts geel voor overtredin­g op Malinov. De VAR grijpt niet in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium