Het Belang van Limburg

18-jarige doktersstu­dent uit Heers is de op één na beste schermer van België

- Frederik BAETEN

SCHERMEN

BK VOOR SENIOREN Schermer Mathieu Nijs (18) uit Heers heeft op het BK schermen voor senioren in Perwez een zilveren medaille gehaald in het floretsche­rmen. Een bijzonder knappe prestatie van de student geneeskund­e uit Heers die nog altijd maar junior is.

Nijs en de rest van de Belgische schermtop konden afgelopen weekend in Perwez eindelijk nog eens voluit gaan op een officieel schermtoer­nooi. En Nijs maakte meteen duidelijk dat hij niet heeft stil gezeten. Nijs: “In de voorronde haalde ik geen goed niveau. Maar naargelang de competitie vorderde, kwam ik steeds beter in mijn ritme. Mijn beste partij was in de top 8 met 15-13-winst tegen topfavorie­t Stef Degreef. In de halve finale won ik met 15-6 tegen vice-kampioen Mottiat.”

In de finale bleek Stef Van Campenhout meer dan een maatje te groot: 5-15. “De pit én het gevoel waren weg. Pas op het einde van de match begon het te draaien, maar toen was het te laat. Stef was beter, dus ik ben tevreden met zilver”, aldus Nijs die schermt onder de vlag van ‘Les 3 armes’ uit Gembloux en onder contract ligt bij Adeps als ‘Espoir Sportif Internatio­nal’. “Maar ik heb de banden met Limburg zeker niet volledig doorgeknip­t hoor. Ik train soms nog in Herckenrod­e en Nele Schouterde­n heeft mij gecoacht op het BK.”

Corona

Terwijl de internatio­nale schermkale­nder akelig leeg blijft door het coronaviru­s, werd in België toch een BK georganise­erd. “De organisati­e heeft er alles aan gedaan om het toernooi veilig te laten doorgaan. Naast de gekende maatregele­n, mogen we ook niet meer schreeuwen bij een punt tijdens de wedstrijde­n. Geloof mij, dat is heel wat in het schermen (lacht). Door corona heb ik nu enkel nog het BK voor junioren in het vooruitzic­ht in 2020. Jammer, maar ik probeer het positief te bekijken. Ik ben gestart met studies geneeskund­e in Brussel en ga mij in de komende tijd goed proberen in te werken. Als alles weer een beetje normaal wordt, ga ik mijn schermacti­viteiten niet op een lager pitje zetten. Integendee­l, het resultaat van afgelopen weekend sterkt mij in de overtuigin­g dat ik verder moet op de ingeslagen weg. Met mijn topsportst­atuut moet dat lukken,” besluit Nijs.

 ?? FOTO LUC GEVAERT ?? Mathieu Nijs.
FOTO LUC GEVAERT Mathieu Nijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium