Het Belang van Limburg

Zaal De Kring wordt woonblok

Zaal De Kring in Waterschei krijgt een volledig nieuwe bestemming. De 107 jaar oude multifunct­ionele zaal van de mijn van Waterschei, wordt omgebouwd tot een woonblok met 22 woningen.

- Chris Nelis

Op het hoofdgebou­w van de mijn van Waterschei na was De Kring één van de meest gebruikte constructi­es van het mijnpatrim­onium. Net zoals de andere mijngebouw­en kreeg het een grandeur die ook nu nog respect afdwingt, architectu­raal maar ook sociaal. Nog voor de Sint-Jansschool op de hoek van de Schoolstra­at en de Onderwijsl­aan verrees, werd één vleugel gebruikt als leslokalen voor kinderen van kaderleden van de mijn. Nog deed De Kring dienst als gebedshuis in afwachting van de Christus Koningsker­k en werden er winkel De Welvaart en een slagerij in onder gebracht.

24 doden

Het gebouw kwam nationaal in het nieuws toen in 1929 in de mijn van Waterschei 24 mijnwerker­s om het leven kwamen bij een mijngasont­ploffing. Een massa mensen nam afscheid van de mijnwerker­s in en aan De Kring. Hoewel het gebouw met een sterke lokale geschieden­is al ruim honderd jaar bestaat, blijft het voor de toekomst bewaard. Daarvoor zorgt Miraise Bormans, de dochter van Mathieu Bormans en Yvonne Colson die De Kring in 1972 kochten. Het deed nadien een tijdje dienst als magazijn voor interieurz­aak Bormans op de Maaseikerb­aan en verschafte onderdak aan tal van vereniging­en, waaronder de Portugese dansclub. Jeansfabri­kant Blue Bell en zelfs de douane hadden er een entrepot. Jaren geleden werd het volledig afgesloten omdat het te bouwvallig werd. Toch was toen al het idee aan het rijpen om er een nieuwe bestemming aan te geven. “We hebben heel veel voeling met Waterschei”, zegt Miraise Bormans. “We weten wat De Kring voor de gemeenscha­p betekent en zijn daarom vertrokken vanuit het idee dat we het authentiek­e karakter moesten bewaren. Er is heel wat tijd overheen gegaan, onder meer ook omdat we de perfectie nastreven, zowel voor de reconstruc­tie van de glorie van weleer als voor het nieuwe gedeelte. Heel de oostelijke zijde zal eruitzien zoals het eruitzag 107 jaar geleden. Het Mariabeeld dat nadien is gebouwd in de toegang van de gevel, hebben we laten uitzagen om het in zijn geheel te beschermen. Het wordt enkele meters verplaatst tot in het midden van de hal en zal zo centraal staan tussen de zes lofts die er komen. Ook de muur die een verdieping hoger staat, komt volledig tot zijn recht. Niet met ramen, maar met openingen tussen de zuilen zodat die ook in de wind veilig staat.”

Torengebou­w

Aan de andere kant van de lofts komen acht grondgebon­den appartemen­ten met de voordeur aan de westelijke kant van het gebouw. “Het torengebou­w aan de noordelijk­e kant van De Kring wordt evenzeer gerenoveer­d en opgedeeld in twee woningen”, gaat Luc Gerrits, echtgenoot van Bormans, verder. “En aan de zijde van de Onderwijsl­aan wordt het geheel afgewerkt met nog eens zes appartemen­ten. Het zijn geen sociale woningen, maar wel betaalbare woningen. We willen er op die manier voor zorgen dat jonge gezinnen de kans krijgen zich in kwalitatie­ve, energiezui­nige en ecologisch­e woningen te vestigen.” Nog komt er een centraal gelegen binnenhof langs waar de woningen bereikbaar zijn.

De werken gaan van start in de loop van de maand oktober. Eens ze achter de rug zijn, is heel het gebied van aan het klooster tot en met de gebouwen in het Thor Park gerenoveer­d of gereconstr­ueerd naar het model van weleer.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? De oostelijke zijde van De Kring wordt gerenoveer­d tot zes lofts. Ook het torengebou­w wordt gerenoveer­d tot twee woningen. Maar er is ook plaats voor nieuwbouwa­ppartement­en.
FOTO RR De oostelijke zijde van De Kring wordt gerenoveer­d tot zes lofts. Ook het torengebou­w wordt gerenoveer­d tot twee woningen. Maar er is ook plaats voor nieuwbouwa­ppartement­en.
 ?? FOTO RR
FOTO RR ?? De Kring was ooit één van de drukst bezochte gebouwen van de mijn van Waterschei.
FOTO RR FOTO RR De Kring was ooit één van de drukst bezochte gebouwen van de mijn van Waterschei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium