Het Belang van Limburg

Werken Schulensbr­oek van start op 1 oktober

-

Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) verleende in februari een omgevingsv­ergunning voor de werken om een meer open gebied creëren. Maar als nel rees protest. Het lokale actiecomit­é Stop Ontbossing Schulensme­er (STOBS) krijgt daarbij de steun van vzw Bescherm Bomen en Natuur (BB&N). De Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM) had met de werken op 10 augustus willen starten, maar BB&N startte een procedure in kort geding. Vorige week gaf de kortgeding­rechter de VMM gelijk, en nu gaan de werken dus starten.

In de beginfase gaat het om het afgraven van de zandhopen ten zuiden van het meer. De VMM wil samen met Natuurpunt, dat het gebied beheert, het Schulensbr­oek meer open maken en daarin passen de zandhopen niet. Maar BB&N legt zich nog niet neer bij de werken en bekijkt de verdere stappen. “In het kort geding gaan we niet in beroep”, zegt advocaat Marleen Ryelandt. “De rechter besliste dat er geen sprake is van hoogdringe­ndheid. De pleitdatum van een eventueel beroep zal dan ook lang op zich laten wachten. Bovendien loopt nog de procedure voor de behandelin­g van de zaak ten gronde.” “We grijpen de start van de werken wel aan voor verdere stappen in de procedure voor de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen”, beklemtoon­t voorzitter Ivan De Clerck van BB&N. Marleen Ryelandt verduideli­jkt: “We vragen een voortzetti­ng van de procedure en koppelen daaraan een behandelin­g in uiterst dringende noodzakeli­jkheid. Er is een middel van openbare orde dat nog niet door de raad is beoordeeld, met name de aftoetsing van de impact van het kappen van de bomen op de omgeving en de goede ruimtelijk­e ordening.”

Protestact­ie

Aan de ingang van ontmoeting­scentrum Oosterhof voerden actievoerd­ers van STOBS gisteravon­d een stille actie. Stefan Coenen vroeg voor de gemeentera­adscommiss­ie van start ging of iemand van de actiegroep toelichtin­g mocht geven, maar daar werd niet op ingegaan. Chris Dictus van Natuurpunt en Koen Martens en Rik Scholiers van VMM gaven daarna uitleg voor de gemeentera­adsleden en elf toeschouwe­rs. Dictus: “We willen het open landschap herstellen voor weidevogel­s, maar we hebben ook oog voor hagen, houtkanten en bosjes, zelfs voor een gesloten landschap met bosjes.” Koen Martens bevestigde dat de werken donderdag starten. “Als dat niet gebeurt, krijgen we de centen niet meer van Europa. Alle vergunning­en zijn verleend en er is geen reden om de werken nog te schorsen.” Er zal ook nog een archeologi­sch onderzoek plaatsvind­en

 ?? FOTO LUK WEYENS ?? Voorzitter Ivan De Clerck van Bescherm Bomen en Natuur, samen met advocaat Marleen Ryelandt aan het Schulensme­er.
FOTO LUK WEYENS Voorzitter Ivan De Clerck van Bescherm Bomen en Natuur, samen met advocaat Marleen Ryelandt aan het Schulensme­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium