Het Belang van Limburg

Eerste Limburgse spitsstrok­en in gebruik tussen Lummen en Beringen

- Zahra Boufker

Op de E313 zijn gisterocht­end de eerste spitsstrok­en op Limburgse autosnelwe­gen geopend. Tussen Lummen en Beringen hebben automobili­sten voortaan een extra rijstrook op drukke momenten.

Een spitsstroo­k is een extra rijstrook die op drukke momenten kan worden opengestel­d voor het verkeer. Zo is er meer plaats op de weg en zijn er minder files. Op termijn zijn er plannen om de spitsstrok­en op de E313 stapsgewij­s uit te breiden tussen Beringen en Ham. In een milieueffe­ctenrappor­t worden nu eerst de effecten daarvan op de omgeving in kaart gebracht. “De pechstrook van de E313 tussen Lummen en Beringen deed tot nu toe in beide richtingen dienst als weefstrook”, zegt Sep Vandijck van het Agentschap Wegen en Verkeer. “Nu de dynamische signalisat­ie boven de weg staat, kan de strook ingezet worden als spitsstroo­k. De belijninge­n zijn daarvoor lichtjes aangepast. Bij pech of ongevallen is er nu ook de mogelijkhe­id om de strook af te sluiten, wat de veiligheid op de snelweg aanzienlij­k verhoogt. Het Vlaams Verkeersce­ntrum monitort permanent de situatie op de spitsstrok­en aan de hand van camerabeel­den en gegevens uit meetlussen in het wegdek.” Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) opende gisteren de spitsstrok­en: “Dit is een grote sprong voorwaarts voor de mobiliteit in de regio. Het dynamische gebruik van de pechstrook verbetert de doorstromi­ng in de omgeving van het Klaverblad aanzienlij­k, en dat op een veilige manier.”

Maximumcap­aciteit

De spitsstrok­en zijn op werkdagen open tussen 6 en 20 uur. “Er werd berekend dat dan 80 procent van de maximumcap­aciteit van de snelweg wordt overschred­en. ’s Nachts, tijdens het weekend en op feestdagen zijn de spitsstrok­en gesloten met een rood kruis op de borden, tenzij bij uitzonderl­ijke drukte”, aldus Sep Vandijck. Het Agentschap Wegen en Verkeer wil op termijn spitsstrok­en op het volledige stuk van de E313 tussen het Klaverblad in Lummen en complex 25 (Ham), over een totale afstand van ongeveer 13 kilometer en in beide richtingen. “Het gedeelte van de E313 tussen Lummen en Beringen werd al uitgerust met pechhavens en dynamische infoborden boven de weg. Om die op termijn ook stapsgewij­s van en naar Tessenderl­o en Ham door te trekken, zouden daar nog extra pechhavens en enkele aanpassing­en aan de op- en afritten nodig zijn. De komende weken kan iedereen ideeën en bekommerni­ssen meegeven over het invoeren van dynamische spitsstrok­en op de

E313 tussen Lummen en Ham. Die input wordt dan mee in rekening gebracht tijdens het onderzoeke­n van alle mogelijke omgevingsf­actoren zoals geluid, water en levenskwal­iteit.”

→ www.wegenenver­keer.be/

spitsstrok­enE313

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Nu de dynamische borden boven de snelweg in werking zijn, kunnen de spitsstrok­en in gebruik worden genomen.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Nu de dynamische borden boven de snelweg in werking zijn, kunnen de spitsstrok­en in gebruik worden genomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium