Het Belang van Limburg

Houten voetbal brengt Tongenaar tot bij Messi

- Dirk Roefflaer

Tongenaar Bart Uytterspro­t heeft zijn boek Road to Messi voorgestel­d. Daarin vertelt hij het verhaal achter het project van de houten fiets én zijn tocht met een houten bal doorheen Europa, op jacht naar handtekeni­ngen van voetbalste­rren. Hij raakte zelfs tot bij Messi.

Bart Uytterspro­t (44) uit Lauw, adviseur aan de Victor Hortaschoo­l in Evere, is de stuwende kracht achter twee bijzondere projecten: de houten fiets, waarmee Eddy Planckaert in 2015 twee wereldreco­rds vestigde, én de houten bal, waarmee hij zelfs wereldster Lionel Messi kon strikken voor een handtekeni­ng. Nu heeft hij zijn avonturen gebundeld in het boek Road to Messi. Hiermee wil Bart aantonen dat niets onmogelijk is in het leven.

“Het boek is gebaseerd op elf levensless­en”, onthult de auteur. “Wees geduldig, dankbaar, creatief en leer omgaan met ontgoochel­ingen. Er gaat niets boven familiegel­uk. Je moet de lat hoog durven leggen en niet altijd de gemakkelij­kste weg kiezen.” Bart trok 2,5 jaar lang door Europa met een houten bal, op jacht naar handtekeni­ngen van voetbalgro­otheden. “Jongeren moeten geloven in zichzelf en in hun toekomstpe­rspectieve­n. Zo wil ik aantonen dat ze door gebruik te maken van hun talenten en creativite­it heel wat dromen kunnen realiseren. Uiteraard worden niet alle dromen gerealisee­rd. Maar niet alleen het einddoel is belangrijk, ook de weg ernaartoe en wat je intussen voor moois tegenkomt is belangrijk. Als voorbeeld wou ik een ontmoeting regelen met de beste voetballer van de wereld, ook al leek Messi onbereikba­ar.”

32 voetballeg­endes

Bart ontmoet uiteindeli­jk 32 voetballeg­endes, waaronder Maradona en Ronaldinho. Als trouwe supporter van Club Brugge begon hij met zijn jeugdidool Jan Ceulemans. Die moest op zijn beurt een collega aanduiden die ook ooit aan het WK heeft deelgenome­n. Ceulemans koos voor Pfaff, en via Scifo rolde de houten bal verder tot uiteindeli­jk bij Messi. Om die te strikken moest Bart drie pogingen ondernemen. Toen Barcelona eind 2018 bij PSV kwam spelen, had Bart hem eindelijk te pakken en waren de 32 vakjes van de houten bal gesigneerd. Na de verovering­stocht van zowat 20.000 kilometer in 2,5 jaar koppelde Bart terug naar zijn leerlingen – vaak kansarmen uit Brussel – met individuel­e gesprekken. “Mijn verhaal was de ideale brug om hun interesse op te wekken en om daarna diepe gesprekken te voeren.”

Vakmanscha­p

Naast de handtekeni­ngenjacht kan de lezer in het boek ook kennismake­n met een andere stunt van de Tongenaar. Vijf jaar geleden liet Bart de leerlingen van de Victor Hortaschoo­l in Evere een houten fiets ontwerpen. Met het vehikel van 30 kilo kon hij oudwielren­ner Eddy Planckaert overtuigen om in september 2015 op de piste van Rochefort het officieuze werelduurr­ecord voor houten fietsen te vestigen. Planckaert legde 11 kilometer, 932 meter en 94 centimeter af.

“Met het project van de houten fiets konden de leerlingen op een aangename en leuke manier hun leerplando­elstelling­en behalen, hun interesse voor houtbewerk­ing werd aangewakke­rd en dat bracht bij tot hun vakmanscha­p. Anderzijds was het een enorme opportunit­eit om onze houtafdeli­ng in de kijker te zetten met een heuse stunt.”

→ Road to Messi is uitgegeven door vzw BiJeVa, een organisati­e die zich inzet voor kansarme kinderen (www.bijeva.be). Het boek kost 22,95 euro (inclusief verzending). Ook de opbrengst van de sms-veiling van de houten fiets én de houten bal werd geschonken aan vzw Bijeva.

U kunt het boek bestellen via www.crowddonat­ion.be

 ?? FOTO DIRK ROEFFLAER ?? Auteur Bart Uytterspro­t heeft zijn avonturen gebundeld in het boek Road to Messi.
FOTO DIRK ROEFFLAER Auteur Bart Uytterspro­t heeft zijn avonturen gebundeld in het boek Road to Messi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium