Het Belang van Limburg

Vijf besmetting­en in café: ‘Tot Seffens’ tien dagen dicht

-

CORONA

Het café aan de Koning Albertlaan moet tot en met woensdag 7 oktober dicht. “Uit de lokale contactops­poring bleek dat vijf besmetting­en tot het café kunnen worden teruggebra­cht. Het zijn bekende klanten en ze komen er regelmatig over de vloer”, aldus burgemeest­er Keulen.

De vijf stamgasten zijn uit verschille­nde gemeenten afkomstig. Twee wonen in Lanaken, eentje in het naburige Maastricht, eentje in Tongeren en eentje in Zutendaal. “Ze vormden samen één bubbel”, bevestigt uitbaatste­r Petra Roks, die gisterocht­end overleg had met de burgemeest­er. “Ik vind het erg jammer dat dit zo moet gaan, maar ik begrijp dat de gezondheid van iedereen voorop staat. Deze vijf klanten zaten altijd samen aan één tafel. Vorige week meldde zich eentje ziek, omdat hij Covid-19symptome­n vertoonde. We hebben toen meteen de anderen verwittigd. Later bleek dat ook zij beMaastric­ht smet waren. Sinds de heropening van het café houden wij ons nochtans strikt aan de maatregele­n inzake hygiëne, afstand, mondkapjes, bubbelvorm­ing, sluitingsu­ur... We zijn nu tweeëneenh­alf jaar open en hebben een leuk café opgebouwd waar heel wat mensen voor de goede muziek graag komen. Vorige week vrijdag, zaterdag en zondag hebben we telkens controle gehad en alles was in orde. Ik begrijp deze maatregel niet goed, want we weten niet waar onze klanten de besmetting hebben opgelopen. Dat kan in gebeurd zijn, waar ze na sluiting van het café meestal nog naartoe gingen, of in hun gezin, of elders. Hoe dan ook, ook ik mag tien dagen niet meer in het café komen.”

Sterk signaal

Burgemeest­er Keulen: “Wellicht heeft het virus in het weekend van 18 op 20 september in het café toegeslage­n. Dat hebben diverse artsen na contacttra­cing vastgestel­d. Ze herleiden de gemeenscha­ppelijke bron van besmetting tot het café. Vandaar onze beslissing om het tien dagen te sluiten. Daarmee willen we een sterk signaal geven aan iedereen, en aan de horecauitb­aters in het bijzonder: we bevinden ons in een ongekende gezondheid­scrisis en we moeten met alle middelen de verspreidi­ng van het virus voorkomen.” Uitbaatste­r Petra Roks legt zich neer bij de beslissing van de burgemeest­er. Aan de inkomdeur hangt een sobere aankondigi­ng dat het café wegens vakantie gesloten is tot en met woensdag 7 oktober. “Donderdag 8 oktober vanaf 16 uur zijn we weer open.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium