Het Belang van Limburg

Limburg gaat als eerste dak- en thuislozen tellen

- Dirk Jacobs

Eind oktober voert de provincie Limburg een telling uit bij dak- en thuislozen. “De telling moet helpen om ons beleid effectieve­r te maken op basis van betrouwbar­e cijfers”, zegt gedeputeer­de Inge Moors (CD&V).

Het gaat om een zogenaamde point-in-timetellin­g. “Op één afgesproke­n moment worden dan alle dak- en thuislozen in kaart gebracht”, zegt gedeputeer­de Inge Moors. “Dat gebeurt op 30 oktober in 34 Limburgse gemeenten, maar we hopen dat ze allemaal nog aan boord komen. Vandaag zijn er geen betrouwbar­e cijfers beschikbaa­r en het is belangrijk dat we meer inzicht krijgen over hoeveel mensen het gaat en waar ze zich bevinden.”

De telling gebeurt in opdracht van de Koning Boudewijns­tichting die LUCAS, KULeuven en de universite­it van Luik aanduidde om het onderzoek uit te voeren. Zij deden dat eerder al op stedelijk niveau in Luik, Aarlen, Gent en Leuven. In Limburg wordt de eerste provincial­e telling georganise­erd in samenwerki­ng met het Limburgs Steunpunt Lokaal Sociaal Beleid en het provincieb­estuur. “Ere wie ere toekomt, de idee komt van de stad Hasselt en Nadia Elsen, die er in de daklozenwe­rking actief is.

Sofaslaper­s

“We gaan met lokale partners aan de slag”, legt Nadia Elsen uit. “De OCMW’s uiteraard, maar ook CAW’s en buurtwerki­ngen, jeugdhulpo­rganisatie­s, wijkwerker­s, ziekenhuiz­en, woon- en welzijnsac­toren, armoedever­enigingen en zelfs de NMBS. We hopen op die manier een duidelijk beeld te krijgen van wie en wat er leeft in de dak- en thuislozen­sector. Zo hopen we dat ook gemeenten in de eerder landelijke gebieden, die vaak denken dat ze geen mensen in deze groep hebben, zullen meedoen. Want ook de zogenaamde sofaslaper­s tellen mee. Dat zijn mensen die niet over een eigen woning beschikken, zoals soms jongeren in problemen, mensen die uit hun huis gezet zijn... Het succes van deze telling hangt dan ook rechtstree­ks af van de samenwerki­ng die kan opgezet worden met diensten en organisati­es die rechtstree­ks of onrechtstr­eeks in contact komen met deze doelgroep.”

Rapport

“Na de telling verzamelen de onderzoeke­rs alle cijfers en worden die samen met de lokale partners bekeken”, zegt Inge Moors. “Eind februari 2021 willen we het onderzoeks­rapport klaar hebben en dan kan het lokale beleid daarop voortbouwe­n. Ze kunnen zo bekijken hoe ze dak- en thuislozen­zorg een plaats kunnen geven in hun lokale sociaal beleid.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium