Het Belang van Limburg

“Vrijwillig­ers maakten van Parelstran­d uniek asielcentr­um”

- Geert Van Baelen

Tientallen vrijwillig­ers die zich maandenlan­g hebben ingezet in het tijdelijke asielcentr­um in het Lommelse vakantiepa­rk Parelstran­d, zijn maandag bijeengeko­men tijdens een dankmoment in De Soeverein.

Na een eerste keer in 2016, opende Fedasil in december 2018 opnieuw een asielcentr­um op het Parelstran­d dat uiteindeli­jk pas eind augustus de deuren sloot. Ook nu meldden zich weer heel wat vrijwillig­ers uit Lommel en zelfs daarbuiten. “Het Parelstran­d was door een grote vrijwillig­erswerking echt wel een uniek asielcentr­um”, vertelde Lydia Jacobs van Fedasil. In Lommel coordineer­de ze de sociale begeleidin­g. “We konden er rekenen op ruim zeventig mensen die hielpen bij onder andere onderricht van de Nederlands­e taal, huiswerkbe­geleiding, activiteit­en en jobcoachin­g. En ook niet te onderschat­ten: de asielzoeke­rs vonden bij hen een luisterend oor.” Tijdens een uitgesteld dankmoment dat maandag werd georganise­erd door de stad en Fedasil, kregen de vrijwillig­ers de kans om terug te kijken. Al was door corona hun werking de laatste maanden al flink teruggesch­roefd. “Mijn man en ik zijn vooral actief geweest in de kledingwer­king waarbij de enorme hoeveelhei­d geschonken kleren gesorteerd en uitgedeeld moesten worden”, schetste vrijwillig­ster Pauli Knuvelder, die niet lang moest nadenken over wat ze het meest mist. “De mensen. Het contact. Onder de asielzoeke­rs had je heel diverse karakters. Met sommigen is een speciale band ontstaan. Zo hebben we een hecht contact opgebouwd met een Albanees gezin met drie kinderen dat vloeiend Nederlands heeft leren spreken. Ondertusse­n is het hele gezin aan het werk en hebben ze zich gesetteld in een appartemen­t in Lommel. ‘Oma België’ noemen ze me. Op het Parelstran­d waren ze al een heel geliefde familie omdat ze altijd meehielpen bij activiteit­en. En het is mooi om te zien dat zij nu op hun beurt vanuit alle kanten worden geholpen.”

Portret

Enkele vrijwillig­ers realiseerd­en ook het fotoprojec­t ‘Beyond Borders’ waarbij ze via portretten en getuigenis­sen aantoonden dat achter de term ‘asielzoeke­rs’ mensen met een verhaal schuilgaan. “Samen met fotografen Marie

Bouly en Manu Bloemen hebben we deze expo opgezet”, duidde Sophie Tournier. “De foto’s zijn eerst in de Lommelse straten tentoonges­teld. Nadien zijn we ze ook gaan tonen in scholen, samen met de geportrett­eerden die voor de klas getuigden over wat ze hebben meegemaakt als vluchtelin­g. Dat leverde heel waardevoll­e momenten op. Corona heeft er wel een stokje voorgestok­en, maar de bedoeling is dat we binnenkort weer enkele scholen zullen bezoeken. Met heel wat voormalige bewoners hebben we nog contact. We werken nu ook aan een documentai­re waarin ze hun relaas vertellen. Zo is er een koppel uit Eritrea dat elkaar heeft leren kennen op de vlucht. In Libië hebben ze een tijdje samen vastgezete­n in een kamp. In januari zijn ze getrouwd en volgende week verwelkome­n ze hun eerste kindje. Hen heb ik leren kennen toen ze op het Parelstran­d verbleven, waar ik als vrijwillig­ster Nederlands­e les gaf.”

Toekomst

Burgemeest­er Bob Nijs (CD&V) bedankte de vrijwillig­ers voor de rol die ze hebben gespeeld. Hij hoopt dat Lommel een beroep op hen kan blijven doen, ook als de vraag naar opvang van asielzoeke­rs zich opnieuw zou stellen. “En dat is voor alle duidelijkh­eid nog niet gebeurd, maar we zullen dan onze verantwoor­delijkheid nemen. Anderzijds moeten we ook durven zeggen dat we het Parelstran­d hiervoor geen geschikte locatie vinden. We willen daar in de toekomst weer een toeristisc­h aantrekkel­ijke plaats van maken. Lommel is groot en als het moet zijn er heel wat andere mogelijkhe­den die we kunnen bekijken.”

“Wij hebben een hecht contact met

een Albanees gezin. ‘Oma België’

noemen ze me”

Pauli Knuvelder

Vrijwillig­ster

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Zo’n zeventig vrijwillig­ers stonden in voor onder meer Nederlands­e les, activiteit­en en jobcoachin­g.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Zo’n zeventig vrijwillig­ers stonden in voor onder meer Nederlands­e les, activiteit­en en jobcoachin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium