Het Belang van Limburg

‘DRESS. CODE.’ onthult verhaal achter unieke kledij

Voor zijn nieuwe expo ging het Hasseltse modemuseum eens goed door zijn eigen kasten en lades rommelen. In DRESS. CODE. worden de verhalen achter vaak nooit geziene kledingstu­kken uitgedrage­n.

- Laurien Breuls

Het Modemuseum maakte uit een rijke collectie van bijna 18.000 objecten voor DRESS. CODE. een selectie van honderdzev­entig objecten. De expo is opgebouwd aan de hand van vijf codes of thema’s, met als rode draad de conceptuel­e mode van Martin Margiela. Elk geëxposeer­d stuk heeft een geschieden­is en vertelt een uniek verhaal. Sommige van deze verhalen heeft het Modemuseum achterhaal­d, andere zijn overgeleve­rd tijdens de schenking van het stuk. Een bijzondere aandacht gaat naar de schenking van drie voorname Hasseltse families, die in 1992 vier negentiend­e-eeuwse jurken binnenbrac­hten. De jurken geven ons een kijk in de geschieden­is van de families, die destijds actief waren binnen de mode, de advocatuur en de jeneversto­kerij. “Het leuke aan onze job is kledij onderzoeke­n en het onderligge­nde verhaal ontdekken”, vertelt Karolien de Clippel, directeur van het Modemuseum. “Door corona kregen we de kans om in ons archief te duiken en onze collectie te onderzoeke­n, op zoek naar verhalen.” Slow-looking is het codewoord van de tentoonste­lling: je kan op je eigen tempo kijken, genieten en geïnspiree­rd worden door de kledij.

Kleren vertellen een verhaal

De ontdekking­stocht naar verborgen parels begint bij de eerste code, vorm. Hiermee probeert de expo duidelijk te maken dat je elk kledingstu­k kan identifice­ren aan de hand van de vorm. Vroeger droegen mensen bijvoorbee­ld vormgevend­e onderkledi­j zoals een korset of een hoepelrok. Tegenwoord­ig zie je vaak een broek met olifantenp­ijpen of een oversized T-shirt. Het feit is dat sommige vormgevend­e trends terugkeren, kijk maar naar de shoulderpa­ds. In de modewereld kan je ontwerpers vaak herkennen aan een eigen specifieke vormgeving.

Van vormen gaan we over naar het mysterie van stoffen, de tweede code. Je kan stoffen op tal van manieren creëren. Als je kijkt naar het materiaal, de kleur, decoratie, etc. kom je veel te weten over het verhaal dat het stof vertelt. Wist je dat in de meeste gevallen het stof duurder is dan het object zelf? Van luipaardpr­int tot leer tot bont: laat je meenemen in de wonderbaar­lijke wereld van stof. Ontdek de evolutie doorheen de tijd en de terugkeer naar de moderne mode.

Identiteit door mode

Mode is niet alleen synoniem voor schoonheid, maar ook voor storytelli­ng. Dat wordt duidelijk door de derde code, vanitas. Hier krijg je stukken te zien waar een defect aan is. Maar een scheur of vervorming wil niet zeggen dat het stuk geen meerwaarde heeft, integendee­l. “Ontwerpers zien het mooie in imperfecti­e”, vertelt curator Anaïs Huygen. “En net deze imperfecti­es zijn vaak inspiratie geweest voor hedendaags­e mode en iconische stukken.” Denk bijvoorbee­ld aan de uitgerafel­de grijze wollen trui van Martin Margiela of aan de delicate toepassing van grunge-elementen in ontwerpen van Raf Simons.

Door mode creëer je je identiteit, maar tegelijk breng je door je kledingkeu­ze een verhaal naar buiten. Zo komen we meteen aan bij de laatste twee codes, identiteit en verhaal. Deze codes laten ons zien dat we een eigen dresscode ontwikkele­n en begrijpen én dat we speciale herinnerin­gen bij een stuk niet moeten vergeten. De tentoonste­lling sluit dan ook af met vijf persoonlij­ke anekdotes of getuigenis­sen van modeliefhe­bbers. Zij hebben elk één stuk bewaard, dat hun doet terugdenke­n aan een gebeurteni­s en koesteren de herinnerin­gen hier rond.

→ Van 1/10 t.e.m. 9/05/2021, info en tickets: www.modemuseum­hasselt.be

“Het leuke aan onze job is

kledij onderzoeke­n

en het onderligge­nde

verhaal ontdekken”

Karolien de Clippel

Directeur Modemuseum

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S LUC DAELEMANS ??
FOTO'S LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium