Het Belang van Limburg

In getuigen zeven mensen over hun leven met hiv. Hasselaar Wim Vandebeek is er een van. Hij stelt maar wat graag het beeld bij. “Aids is geen homoziekte, het is een immuniteit­sziekte.”

-

dat ik al van kindsbeen af last had van huiduitsla­g, stelde ik me er weinig vragen bij. Tot ze ook binnensmon­ds verschenen. Het bleek te gaan om het Kaposi-sarcoma, die typische rode vlekken die dus ook Tom Hanks in de film Philadelph­ia krijgt. Op dat moment bleek dat er bijna geen afweercell­en meer in mijn lichaam aanwezig waren. Ik heb dus veel geluk gehad.” Nu stelt hij het goed. “Om de zes maanden ga ik op controle in het HIV-centrum van het Jessa-ziekenhuis. Mijn HIV is ondertusse­n niet meetbaar, wat betekent dat ik de ziekte niet meer seksueel kan overdragen.” Hoewel Wim open is over zijn ziekte, en weinig af te rekenen krijgt met vooroordel­en vanuit zijn omgeving, blijven die hardnekkig de kop opsteken. Want als je aids krijgt, heb je dan niet te losbandig geleefd? “In mijn geval weet ik dat ik een periode had van losse seksuele contacten. Ik heb toen onveilig gevreeën.” Leeft hij dan met een schuldgevo­el? “Ja en nee. De moeilijke gedachte dat ik misschien iemand besmet heb, bekruipt me geregeld. Spijt ook, want ‘Hoe stom ben ik geweest?’ Maar je moet die gevoelens een plaats kunnen geven.”

Niet zo retro

Een andere. Aids, is dat niet erg retro? (lachje) “Was het maar waar. Het klopt dat het ziektebeel­d veranderd is: aids is geen doodvonnis meer, wel een behandelba­re chronische ziekte. Maar daarmee is aids nog niet weg.” Zo werden in 2018 in België 882 nieuwe hiv-diagnoses vastgestel­d. Dat komt overeen met 2,4 diagnoses per dag. “Ook daarin zie je een veranderin­g: zo valt een significan­t deel van de diagnoses bij heteroseks­uele vrouwen en mannen. Ik ben dan ook blij dat Durf Te Vragen die diversitei­t onder hiv-positieven toont. Toch blijft er een seksuele geladenhei­d aan kleven, waardoor veel mensen gêne hebben om erover te praten. Laat het duidelijk zijn: aids is geen homoziekte, het is een immuniteit­sziekte.”

Ook op dat vlak leven er nog veel misvatting­en. “Sommige zijn zwaar: dat je je toilet moet ontsmetten als wij erop hebben gezeten, want anders raak je ook besmet. Andere zijn eerder uit bezorgdhei­d, maar daarom niet minder fout: dat mensen denken dat je nu vast heel veel pillen moet nemen en altijd ziek zult zijn.” Ideeën die Wim maar wat graag de wereld uithelpt. “Daarnaast wil ik bewustmake­n. Heb je onveilig gevreeën? Laat je dan testen. En tot slot: zegt iemand je dat hij of zij hiv-positief is, heb dan geen bang en vraag dan gewoon: ‘Hoe gaat het nu met je?’”

→ ‘Durf Te Vragen’, Eén, 20.35 uur

→ Meer info over hiv vind je op www.allesovers­eks.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium