Het Belang van Limburg

“Trump betaalde jarenlang geen cent belasting”

De New York Times heeft Trumps belastinga­angifte, die hij in tegenstell­ing tot zijn voorganger­s nooit openbaar wilde maken, gepublicee­rd. Volgens de krant betaalde de president jarenlang zo goed als geen belasting en zit hij tot over zijn nek in de schuld

- BELASTINGA­ANGIFTE PUBLIEK

Donald Trump brak voor en na zijn verkiezing de traditie - het is geen wettelijke verplichti­ng - dat Amerikaans­e presidents­kandidaten en presidente­n het publiek inzicht geven in hun belastinga­angiften. Trump beloofde weliswaar publicatie maar voerde telkens aan dat hij dat niet kon omdat er een onderzoek van de belastingd­ienst tegen hem loopt. Het argument is juridische onzin maar dat belette de president niet om het voortduren­d te herhalen. Intussen eisen gerechteli­jke instanties, onder meer in de staat New York, dat Trump alsnog belastinga­angiften bekend maakt.

Kappersrek­ening

Gisteren deed de New York Times dan maar wat Trump niet wil doen. De krant publiceerd­e een enorm dossier over Trumps verleden als belastingp­lichtige en daarmee ook over zijn carrière als miljardair en zakenman. Volgens de krant, die de hand kon leggen op Trumps belastinga­angiften van de voorbije twintig jaar, betaalde hij in 2016, het jaar van zijn verkiezing, 750 dollar (zo’n 645 euro) aan inkomstenb­elasting. Hij gaf de fiscus jaar na jaar op dat hij veel meer geld verloor dan hij verdiend had. Hij trok verder forse bedragen af voor onkostenpo­sten zoals verplaatsi­ngen per vliegtuig of maaltijden maar ook voor de diensten van zijn kapper en visagist toen hij zijn realitysho­w The Apprentice presenteer­de. Volgens de New York Times gingen daar bedragen in de orde van grootte van omgerekend meer dan 140.000 euro aan op. Ook de vergoeding­en voor adviesdien­sten van zijn dochter Ivanka bij zakendeals van zijn immobiliën­bedrijven waren een aftrekpost. Daarbij ging het om honderddui­zenden dollars die Trump dan weer aanrekende als onkosten.

Schuldenbe­rg

Donald Trump verdiende honderden miljoenen aan zijn Apprentice­show en aan immobiliën­deals. Maar hij verloor eveneens honderden miljoenen in diverse ondernemin­gen, onder meer zijn geliefde golfterrei­nen. Ook zijn prestigieu­ze hotel in Washington is volgens de krant al jaren financieel een vergiet. Volgens de New York Times is het door Trump geprojecte­erde imago van uitgekookt zakenman dan ook volkomen nep: “Hij is succesvoll­er in het spelen van de business moghul dan dat hij het echt is”.

Trump moet volgens de krant de komende jaren zo’n 400 miljoen dollar (345 miljoen euro) aflossen aan schuldeise­rs. Verder is er nog de al tien jaar durende strijd met de Amerikaans­e fiscus. De betwisting gaat over de wettigheid van een belastingt­eruggave van 72,9 miljoen dollar (zo’n 63 miljoen euro). Trump claimde en ontving dat enorme bedrag vanwege al even enorme verliezen. Een ongunstige uitspraak kan de president 100 miljoen dollar kosten. Al die schulden en financiële onzekerhed­en samen maakten Trump in 2016 al tot een veiligheid­srisico, iemand die gevoelig is voor financiële beïnvloedi­ng, zo reageerden commentato­ren op het dossier in de New York Times. De president zelf deed de berichtgev­ing in zijn minst favoriete krant (hij heeft het altijd over de ‘falende’ Times) gisteren af als “fake news”. Een advocaat van zijn bedrijven beschuldig­de de krant van incorrecte feiten. Trump had volgens hem de voorbije jaren tientallen miljoenen dollars aan inkomstenb­elasting betaald.

Duel

De hamvraag in deze laatste campagnewe­ken is uiteraard of de onthulling­en in het belastingd­ossier Amerikaans­e kiezers zullen beïnvloede­n. Bijvoorbee­ld de blanke blue collar workers die altijd voor Democraten stemden maar in 2016 naar Trump overstapte­n omdat hij beloofde voor hun belangen op te komen. En die nu horen dat ze meer belasting afdragen dan hun president.

Volgens de laatste peilingen ligt Joe Biden met bijna 50 procent tegen 43 procent duidelijk voor op Trump. Ook in de meeste battlegrou­nd states, waaronder beslissend­e als Arizona en Florida, ligt Biden voor. Enkel Texas en Georgia zouden naar Trump gaan. In totaal zou Biden over de drempel van de 270 kiesmannen in het alles bepalende kiescolleg­e raken.

Dat waren de peilingen voor het cruciale rendez-vous van vannacht: het eerste debat tussen de twee kandidaten die elkaar de voorbije maanden “seniel” (Trump over Biden) en “moreel verwerpeli­jk” (Biden over Trump) noemden.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Trump doet de berichtgev­ing in zijn minst favoriete krant af als “fake news”.
FOTO PHOTO NEWS Trump doet de berichtgev­ing in zijn minst favoriete krant af als “fake news”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium