Het Belang van Limburg

Didier Frenay in Monaco door Belgische speurders verhoord in zaak De Bruyne

-

Patrick De Koster is thuis met een enkelband, maar nu vielen Belgische speurders in Monaco ook binnen bij makelaar Didier Frenay (54). Meer dan De Koster wordt hij beschouwd als het brein achter de transfer van Kevin De Bruyne van Chelsea naar Wolfsburg in 2014, waarbij onrechtmat­ige betalingen zouden gebeurd zijn.

De Brusselse onderzoeks­rechter Michel Claise had Didier Frenay op 23 en 24 september al gesommeerd om naar België te komen, zodat hij uitleg kon geven in het dossier Kevin De Bruyne. Frenay, die een appartemen­t en een jacht heeft in Monaco, zag dat niet zitten. Dus vielen Belgische speurders maandag om 9.30 uur bij hem binnen in Monaco en Luxemburg, waar de hoofdzetel van zijn makelaarsb­ureau Starfactor­y gevestigd is. De makelaar werd in het prinsdom meegenomen voor verhoor. “Zoals we al hebben aangegeven, zal mijnheer Frenay zijn volle medewerkin­g aan het onderzoek verlenen”, zegt zijn advocaat Sven Mary. Frenay wordt aan de tand gevoeld in het dossier Kevin De Bruyne. Patrick De Koster, die drie weken in de cel zat en nog steeds onder elektronis­ch toezicht staat op verdenking van witwassen en schriftver­valsing, was de vertrouwen­sman van de Rode Duivel. Frenay was de makelaar die de internatio­nale deals regelde. Zo zorgde hij er in 2014 voor dat De Bruyne voor 23 miljoen van Chelsea naar Wolfsburg kon. Daarbij werd 2,3 miljoen euro commissie uitgekeerd en er zouden onrechtmat­ige betalingen via een belastingp­aradijs gebeurd zijn. De speurders willen weten wie dat geld ontving en of er belastinge­n op zijn betaald. Het is nu afwachten of er een internatio­naal aanhouding­sbevel komt tegen Frenay. Opvallend: Monaco levert alvast niet uit voor fiscale fraude.

In het voetbalmil­ieu wordt Frenay bestempeld als de grootste Belgische makelaar. De ex-speler van Cercle en Seraing werkte zich op tot de voetbaltop met tentakels over de hele wereld. Toen hij ooit in Oostenrijk speelde, werd hij Oostenrijk­s staatsburg­er. Via de liefde heeft hij ook een thuis in

Brazilië en zijn vaste residentie was in Monaco. De man heeft dus overal contacten.

Enorme commissies

Frenay begeleidde ook kleinere garnalen als Tom De Sutter, maar hij loodste eveneens Ivan Perisic van Roeselare tot bij Inter. Daarnaast behoren ook wereldkamp­ioen Benjamin Pavard (Bayern) en Chelsea-speler Kurt Zouma tot zijn cliënten. Frenay spreekt niet alleen vijf talen, hij laat zich omringen door de beste advocaten.

Eén van zijn handelsmer­ken is wel dat hij bij zijn deals enorme commissies opstrijkt. Bij het Duitse Wolfsburg was hij kind aan huis en daar streek hij bijvoorbee­ld miljoenen op voor onder meer de transfer van Landry Dimata. Eerst van KV Oostende naar die Wölfe, maar dan nogmaals voor de verhuis van Wolfsburg naar Anderlecht. “Daar is niets illegaals mee”, zei hij daar al over. In sommige dossiers wordt dat nu toch onder de loep genomen.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Terwijl Patrick De Koster de vertrouwen­sman van Kevin De Bruyne was, was Frenay de makelaar die de internatio­nale deals regelde.
FOTO BELGAIMAGE Terwijl Patrick De Koster de vertrouwen­sman van Kevin De Bruyne was, was Frenay de makelaar die de internatio­nale deals regelde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium