Het Belang van Limburg

Het raadsel Alexander

- Christophe Deborsu Elke dinsdag vertelt Bekende Waal en journalist Christophe Deborsu over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderbure­n

Een raadsel om te beginnen. Ik zoek een ‘zoon van’, de zoon van een liberale dinosaurus die een fantastisc­he staat van dienst heeft, op één uitzonderi­ng na: hij kon zelf nooit premier worden terwijl de Wetstraat 16 zijn ultieme droom was. Voorts werd de persoon in kwestie in het najaar van 1975 geboren, hij heeft kinderen, is partijvoor­zitter geweest… Ik stop met tips geven, u hebt het allang gevonden: Charles Michel, natuurlijk! Alleen, de heer Michel koos vorig jaar voor een anonieme Europese carrière.

Nee, het correcte antwoord is uiteraard Alexander De Croo, onze nieuwe premier. Als ik dit (gisteravon­d) schrijf ben ik echter niet zeker dat mijn scenario uitkomt. Als ik me vergist heb, stop met lezen. U wint meteen 3 minuten om iets nuttiger te doen.

Het wordt dus De Croo Junior, na drie Franstalig­e premiers. Een terugkeer naar de Belgische normalitei­t. Sinds de Tweede Wereldoorl­og is België 58 jaar door een Vlaming geleid, 11 jaar door een Waal, 6 jaar door een Brusselaar. Wat denken de Walen dan? Niet veel. Herman De Croo kennen we. Als ik goede kijkcijfer­s wil, nodig ik hem in mijn debatprogr­amma op RTL uit, hij blijft waanzinnig populair, oneliner na oneliner. Een voorbeeld: “Het enige waar u zeker van bent als u premier wordt, is dat u ooit geen premier meer bent.”

Van hetzelfde hout lijkt Alexander niet gesneden. Grappig? Niet echt. Eerder no nonsense op zijn Angelsaksi­sch, geen copy/paste van papa, des te beter. De ‘jonge’ De Croo komt weinig in de Franstalig­e media, nog altijd veel minder dan zijn vader. Hij spreekt uitstekend Frans, maar met een Vlaamse rollende ‘r’ die constant onderlijnt dat hij van de overkant is. Hij ging niet in het jezuïetenc­ollege van Bergen studeren zoals zijn vader. In feite is zoon De Croo quasi een blanco blad, dit is ook een voordeel. Alleen politici en journalist­en herinneren zich dat hij in 2010 de stekker uit Leterme II trok uit protest tegen BHV-immobilism­e. Het komt er voor hem nu op aan om een goede (eerste) indruk te maken. Het feit dat hij een regering zonder N-VA leidt, is al een pluspunt in het zuiden.

Het wordt dus Alexander. Niet Paul. Franstalig België treurt er niet om. Vlamingen hebben hier een voortreffe­lijke reputatie, zij zijn goede beheerders, “kijk naar hun economie”. En het premiersch­ap van Magnette had ervoor gezorgd dat de PS zich minder hard had opgesteld, zoals ten tijde van Di Rupo, een slechte herinnerin­g voor links Wallonië.

Ten slotte is de Nederlands­talige De Croo beter bestand tegen de nieuwe vorm van oppositie: een Vlaamsgezi­nd front van N-VA en VB. Iedereen content. Dit is toch de bedoeling van de politiek?

 ?? FOTO BELGA ?? De koning met formateurs De Croo en Magnette.
FOTO BELGA De koning met formateurs De Croo en Magnette.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium