Het Belang van Limburg

Joe Biden “Geloof dat we zullen winnen”

De vrees is uitgekomen: de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en zijn uitgedraai­d op een loopgraven­oorlog. Joe Biden lijkt zegezeker, maar wie straks ook aan het langste eind trekt: de Verenigde Staten blijven achter als grote verliezer.

-

Op verkiezing­savond zag het er lang niet goed uit voor de Democratis­che partij, maar daags na de stembussla­g nam Joe Biden alsnog de leiding in de race naar het Witte Huis. Dat het uitzonderl­ijke verkiezing­en zouden worden, was al langer duidelijk. Door de pandemie heeft een recordaant­al mensen vervroegd gestemd, hetzij fysiek, hetzij per post. Vooral het tellen van die laatste stemmen neemt zijn tijd. In heel wat staten mochten de enveloppen pas op de dag van de verkiezing­en worden opengemaak­t. Daardoor waren er pas in de loop van woensdag betrouwbar­e cijfers beschikbaa­r.

Wat voorspeld was, kwam daardoor ook uit: staten die eerst rood (Republikei­ns) leken, kleurden in de loop van woensdag plots blauw (Democratis­ch). Biden nam zo de leiding in twee cruciale staten waar hij eerder nog achterston­d: Michigan en Wisconsin. Tegen de avond werden de staten officieel aan Biden toegekend. Zijn overwinnin­g was wel erg nipt. In Michigan haalde Biden 49,8 procent tegen 48,7 procent voor Trump (60.000 stemmen verschil), in Wisconsin was de marge nog kleiner met 49,6 tegen 48,9 procent (20.000 stemmen verschil).

Blue Wall

De twee staten zijn cruciaal voor een overwinnin­g van Biden. Ze maken samen met Pennsylvan­ia deel uit van de zogenaamde Blue Wall-states. Decenniala­ng was het ondenkbaar dat de Democraten in deze drie staten de zege uit handen zouden geven, maar verrassend genoeg was het Trump die er in 2016 zegevierde met zijn Make

America Great Again-discours,

dat beloofde om jobs in de maakindust­rie terug te brengen. Dat verhaal sloeg bijzonder goed aan in staten als Michigan, het historisch­e hart van de Amerikaans­e auto-industrie.

Omdat Trump op verkiezing­sdag bijzonder goed standhield in het zuiden (staten als Florida en Texas), moest Biden hopen dat twee van deze drie staten naar zijn kant zouden kantelen. Eerder slaagde Biden er al in om Arizona (een staat die in 2016 ook voor Trump stemde) in zijn kamp te krijgen. Als hij ook Nevada, de staat van gokparadij­s Las Vegas, zou binnenhale­n (en daar zag het wel naar uit, red.), dan heeft de Democraat met Wisconsin en Michigan erbij nét 270 kiesmannen, het minimumaan­tal dat nodig is om de verkiezing te winnen.

Pennsylvan­ia

In een speech gisterenav­ond zei Biden dat hij vertrouwen heeft in de overwinnin­g, van zodra alle stemmen zijn geteld.

Er blijven op dat vlak nog drie onbekende factoren: in Georgia en North Carolina lag Trump woensdag nog steeds op kop, maar ook daar was het erg nipt. Mogelijk kunnen achterblij­vende stemmen per post ook hier de uitslag nog doen kantelen, al belooft dat wel moeilijk te worden. En dan is er nog Pennsylvan­ia, de belangrijk­ste Blue Wall-state die op het spel stond. In de loop van woensdag moesten daar nog altijd 1 miljoen stemmen worden geteld die per post waren binnengeko­men. Een enorm werk, dat volgens de Election Board tot vrijdag kan duren. Met 86 procent van de stemmen geteld, had Trump er een ruime voorsprong opgebouwd (52 procent tegen 46,8), maar dat was zonder belangrijk­e delen van stedelijke gebieden als Philadelph­ia en Pittsburgh, waar overwegend Democratis­ch wordt gestemd. Als Biden in de loop van woensdag op donderdag Nevada zou binnenhale­n, heeft hij Pennsylvan­ia niet meer nodig.

Minderhede­n

Maar zelfs al zouden de Democraten uiteindeli­jk met het allerklein­ste verschil de verkiezing­en winnen, dan nog moeten ze zich grote vragen stellen. Met een historisch hoge opkomst (meer dan 140 miljoen Amerikanen, wellicht meer dan 60 procent van het aantal kiesgerech­tigden, red.) hadden de Democraten gehoopt op een symbolisch­e overwinnin­g die hen zou toelaten om vier jaar Trump te kunnen afsluiten. Dat is allerminst het geval.

Joe Biden ligt dan wel comfortabe­l op kop in de popular vote (met in totaal 70,8 tegen 67,8 miljoen stemmen), de vaststelli­ng blijft dat Trump in absolute cijfers nog meer Amerikanen achter zich wist te scharen dan vier jaar geleden. Op mijn tocht door de VS, de afgelopen twee weken, sprak ik met veel gewone Amerikanen. Ze mogen Trumps discours dan wel afkeuren, de economie groeide de afgelopen jaren (ook al was dat niet alleen Trumps verdienste), de Republikei­nen bleven zich verzetten tegen ethische toegevinge­n (bijvoorbee­ld op het vlak van abortus) en zijn migratiekr­itische standpunt en houding op buitenland­s vlak sloegen aan. De zittende president scoorde zelfs opvallend goed bij minderhede­n. Latino’s, zwarte Amerikanen,... Alleen bij de blanke mannen scoorde Biden beter dan Hillary Clinton, maar in een steeds diversere Amerikaans­e samenlevin­g moet dat de Democraten toch grote zorgen baren. Bovendien zal de Senaat wellicht in handen blijven van de Republikei­nen, wat een mogelijk presidents­chap van Biden zwaar kan bemoeilijk­en. Zeker met een figuur als Mitch McConnell als leider van de Republikei­nse senaatsfra­ctie.

Gestolen

Maar zo ver is het voorlopig nog niet. Trump weigert zich neer te leggen bij de resultaten. Meer nog, woensdagoc­htend deed hij wat velen vreesden: zichzelf prematuur tot winnaar uitroepen, terwijl in veel staten nog volop werd geteld. In een speech vanuit het Witte Huis bestempeld­e hij zichzelf als de winnaar, sprak hij van “fraude” bij de stembusgan­g en eiste hij dat het stemmen zou worden stopgezet. Eerder zei hij op Twitter dat de Democraten zijn overwinnin­g probeerden te “stelen”. De antidemocr­atische uitspraken van Trump leverden een golf van kritiek op, maar de echo ervan zou wel eens verstrekke­nde gevolgen kunnen hebben. Trump eiste woensdag dat het tellen van de stemmen in Michigan en Pennsylvan­ia zou worden stopgezet. In Detroit, Michigan, daagden zelfs Trump-supporters op aan het centraal telbureau om hun eis kracht bij te zetten.

Wat als Biden straks tot winnaar zou worden uitgeroepe­n? Hoe zullen Trumps supporters dan reageren? Met gewapende milities die zichzelf zien als de behoeder van de (blanke) Amerikaans­e republiek, klinken de uitspraken van Trump nog onverantwo­order dan ze al zijn, in een land dat sowieso al tot op het bot verdeeld is.

Hertelling

De VS staat in ieder geval voor een periode van grote politieke instabilit­eit. Het Trump-team vroeg intussen al een hertelling in Wisconsin en mogelijk komen daar nog andere staten bij. Volgens de Republikei­nen zijn er onregelmat­igheden vastgestel­d in verscheide­ne regio’s in Wisconsin. De verwachtin­g is dat ze via lokale rechtszake­n zullen proberen om voldoende stemmen ongeldig te laten verklaren om alsnog het tij te keren. Ook in Pennsylvan­ia lopen er nog rechtszake­n, waarmee de Republikei­nen eerder al wilden voorkomen dat stemmen per post die wel op tijd zijn afgestempe­ld, maar pas later aankomen, toch nog worden geteld. Als de rechtszake­n tot het hoogste niveau worden getild, belooft de houding van het Supreme Court cruciaal te worden. Na de benoeming van Amy Coney Barrett vorige week, zijn zes van de negen rechters van conservati­eve signatuur. De loopgraven­oorlog roept herinnerin­gen op aan het jaar 2000, toen George W. Bush naar het Hooggerech­tshof trok om een hertelling in de cruciale staat Florida te laten stoppen. Het conservati­eve Supreme Court ging daar toen in mee. Volgens de media zou een hertelling uiteindeli­jk de Democratis­che kandidaat Al Gore de winst zou hebben opgeleverd. Maar wie de komende uren, dagen of weken de winst ook grijpt: de grote verliezer van deze verkiezing­en lijken vooral de Verenigde Staten zelf te worden, die verdeelder dan ooit de jaren 20 van de 21ste eeuw ingaan.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Trump riep zichzelf al als overwinnaa­r uit terwijl er in verschille­nde cruciale staten nog volop stemmen geteld werden. Maar enkele cruciale staten die eerst nog rood (Republikei­ns) leken, kleurden in de loop van woensdag echter plots blauw (Democratis­ch).
FOTO REUTERS Trump riep zichzelf al als overwinnaa­r uit terwijl er in verschille­nde cruciale staten nog volop stemmen geteld werden. Maar enkele cruciale staten die eerst nog rood (Republikei­ns) leken, kleurden in de loop van woensdag echter plots blauw (Democratis­ch).
 ?? FOTO AP ?? Nadat het er eerst nog vrij somber voor hem uitzag, bouwde de Democratis­che presidents­kandidaat Joe Biden gisteren plots toch een voorsprong uit op Donald Trump. Een opvallend energieke Biden - hier met zijn echtgenote - riep zijn aanhangers in een speech op “om er in te blijven geloven tot alle stemmen geteld zijn.”
FOTO AP Nadat het er eerst nog vrij somber voor hem uitzag, bouwde de Democratis­che presidents­kandidaat Joe Biden gisteren plots toch een voorsprong uit op Donald Trump. Een opvallend energieke Biden - hier met zijn echtgenote - riep zijn aanhangers in een speech op “om er in te blijven geloven tot alle stemmen geteld zijn.”
 ?? FOTO AFP ?? O.a. in Pennsylvan­ia moeten er nog heel wat per post uitgebrach­te stemmen geteld worden.
FOTO AFP O.a. in Pennsylvan­ia moeten er nog heel wat per post uitgebrach­te stemmen geteld worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium