Het Belang van Limburg

“Meer kunnen we ons niet permittere­n”

-

“Het zal een Kerstmis worden die men zich zal herinneren, maar niet wegens de gezellighe­id. Niemand vindt dit plezant, maar het is nu zo”, zo reageert viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) op de maatregele­n.

“Het is zielig als je grote familiefee­sten gewend bent, maar het kan niet anders”, aldus Van Ranst. “Onze buurlanden kunnen kerst misschien met meer versoepeli­ngen vieren, maar zij waren niet zo hard getroffen als wij. Wij kunnen ons meer dan dit niet permittere­n.” Infectiolo­ge Erika Vlieghe (UA) prijst de politieke moed van onze regeringen, die veel strengere maatregele­n namen dan onze buurlanden. “Ik volg hen in de ambitie om alles onder controle te houden. Het virus kan perfect overgedrag­en worden tijdens familiebij­eenkomsten. Uitbreiden om met vier of zes of acht aan tafel te zitten, is niet houdbaar. Trouwens, we moeten zien hoe het bijvoorbee­ld in Duitsland evolueert. Mijn collega’s daar zijn er niet gerust in.”

“Het is een zware beslissing en een zware boodschap”, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt/KU Leuven). “We zijn bang dat de week tussen Kerstmis en Nieuwjaar een zwaar effect zouden hebben. Versoepele­n zou zelfs een derde golf met zich kunnen meebrengen. We hebben waarschuwi­ngen gekregen uit het buitenland. In Canada hebben ze Thanksgivi­ng gevierd en daar is de curve weer opgelopen. Dat willen we vermijden.”

 ?? FOTO PHN ?? Viroloog Marc Van Ranst.
FOTO PHN Viroloog Marc Van Ranst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium