Het Belang van Limburg

Hasselt en Genk klaar om shoppers te ontvangen

Vanaf dinsdag mogen alle winkels weer openen, zij het onder strenge voorwaarde­n.

- Thomas Jansen

WINKELS WEER OPEN HASSELT/GENK

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits benadrukte na afloop van de persconfer­entie dat de burgemeest­ers de heropening van de winkels in hun stad of gemeente nog kunnen uitstellen, als zij van mening zijn dat veilig winkelen nog niet kan. In Hasselt en Genk zijn de burgervade­rs dat alleszins niet van plan. De lokale overheden moeten er wel op toezien dat ook buiten alles veilig verloopt. “Wij zullen onze gemeenscha­pswachten daarvoor inzetten”, zegt Steven Vandeput, burgemeest­er van Hasselt. “Daarnaast doen we een sterke aanbevelin­g om rechts te wandelen, maar we gaan geen nadarhekke­n plaatsen. We denken dat fysieke obstructie­s mensen net nog meer naar elkaar duwen. We controlere­n ook de bezoekersa­antallen, en indien nodig kunnen we de binnenstad afsluiten. Maar dat is tussen mei en oktober nooit nodig geweest.”

In Genk zal, net als tijdens de zomer, in het weekend een drone ingezet worden om de drukte te meten. “We bekijken nog of en hoe we de stadscamer­a’s daarvoor kunnen gebruiken”, zegt burgemeest­er Wim Dries. “Daarnaast zetten we ook hygiënecoa­ches, gemeenscha­pswachten en agenten in. Niet om meteen te beboeten, maar ook om te sensibilis­eren.”

Koopzondag­en

Niet alleen de gemeenten, maar ook de winkeluitb­aters dragen een verantwoor­delijkheid. Zij moeten toezien op de naleving van de maatregele­n in de winkel én in de wachtrij. Karine Valy, zaakvoerst­er van La Bottega in Hasselt en voorzitter van vzw Centrumman­agement, verwacht weinig problemen. “Ik ga misschien wel iemand extra aan de deur zetten, maar ik ben er vrij zeker van dat mensen verstandig genoeg zijn om zich aan de maatregele­n te houden. Het zal ook niet meteen een overrompel­ing zijn vanaf 1 december, al mag er van mij gerust een lange wachtrij staan. (lacht) Ook wat die winkeltijd van dertig minuten betreft, rekenen we op het gezond verstand. Het is vooral asociaal als je extra lang in een winkel blijft als er mensen buiten staan te wachten.”

Opvallend: terwijl de koopzondag­en op 1 november, vlak voor de lockdown, nog veel kritiek kregen, raadt de Vlaamse regering nu aan om de koopzondag­en maximaal te laten doorgaan. “Zo kunnen we de shoppers nog meer spreiden”, zei Crevits. Vandeput en Dries delen die mening, en dus komen er wellicht in december koopzondag­en in Hasselt en Genk. De burgemeest­ers willen echter eerst het Ministerie­el Besluit afwachten alvorens daar definitiev­e uitspraken over te doen. Dat wordt wellicht dit weekend gepublicee­rd.

CORONAMAAT­REGELEN

HEROPENING

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? In de winkelstra­ten zullen ongeveer dezelfde maatregele­n gelden als bij de heropening in mei (foto), al is er nu in de Hasseltse binnenstad wel een mondmasker­plicht tussen 10 uur en 19 uur.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR In de winkelstra­ten zullen ongeveer dezelfde maatregele­n gelden als bij de heropening in mei (foto), al is er nu in de Hasseltse binnenstad wel een mondmasker­plicht tussen 10 uur en 19 uur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium