Het Belang van Limburg

Horeca Vlaanderen: “Uitbaters beseffen dat sluiting nog nodig is”

-

“Echte” versoepeli­ngen kunnen pas vanaf midden januari. Dat benadrukte premier De Croo vrijdagavo­nd. Bijgevolg zal de horeca wellicht niet voor 1 februari heropenen. Horeca Vlaanderen toont begrip: “De uitbaters beseffen dat een sluiting nu nog nodig is.”

De cafés en restaurant­s zijn al bijna veertig dagen dicht, en dat zal wellicht nog tot 1 februari zo blijven. Dat kondigde het Overlegcom­ité vrijdag aan. Ludo Geurden, voorzitter van Horeca Vlaanderen, heeft begrip voor die beslissing. “Frankrijk had al aangekondi­gd dat een heropening pas voor 20 januari zou zijn, hopelijk kan het in België ook al rond die tijd”, zegt Geurden. “Ik verwacht dat eerst de restaurant­s en pas dan de cafés zullen mogen heropenen.

Maar de meeste uitbaters beseffen wel dat we beter even doorbijten. Dat heeft er ook mee te maken dat de steunmaatr­egelen nu beter op maat zijn. Terwijl vroeger iedereen 4.000 euro kreeg, krijgen de grote spelers nu meer dan de kleine. Grote restaurant­s kunnen tot 60.000 euro pakken, daar kunnen ze toch al een groot deel van de vaste kosten mee dekken. Bovendien hopen de uitbaters dat ze na een heropening niet nog eens moeten sluiten.”

Afhaalmenu’s

Daar komt nog bij dat er geen versoepeli­ngen komen voor de feestdagen. Wat betekent dat voor de afhaalmenu’s in de restaurant­s? “We hadden gehoopt dat het aantal contacten een klein beetje uitgebreid zou worden”, zegt Geurden. “Maar we hopen dat iedereen zichzelf zal willen verwennen met een lekker menu, ook als er binnen het gezin gevierd zal worden.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Een heropening van de horeca is nog niet voor meteen.
FOTO RAYMOND LEMMENS Een heropening van de horeca is nog niet voor meteen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium