Het Belang van Limburg

“Relancegel­d lijkt wel confetti”

- Yves Lambrix

RELANCEPLA­N BRUSSEL Twee maanden na de aankondigi­ng blinkt het Vlaams relancepla­n uit in vaagheid. Het mist focus en urgentie en een sluitende financieri­ng is er niet. “Confettige­ld”, noemt Groen-fractielei­der Björn Rzoska het. Ook het Rekenhof is erg kritisch.

In zijn rapport over de Vlaamse begroting 2021 besteedt het Rekenhof (de instelling die belast is met de externe controle op de begrotinge­n van alle overheden, nvdr.) ook aandacht aan het Vlaams relancepla­n. “Niet alleen blijft de concrete besteding van de voorziene middelen erg vaag, er zijn ook op begrotings­technisch vlak enige bedenkinge­n te maken”, luidt het letterlijk. Ook Groen-fractielei­der Björn Rzoska zit op die lijn.

Veel te vaag

“Ik wacht nog op de constructi­e van de maatregele­n”, antwoordde Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependael­e (N-VA) tot nu steeds op vragen naar een overzicht van het relancepla­n. “De Vlaamse regering spreekt over een ongeziene investerin­g van 4,3 miljard euro, maar niemand weet precies waarin en waarvoor”, zegt Rzoska.

Geen focus

Het Vlaams relancepla­n heeft volgens Rzoska geen focus. “Alle economen stellen dat een relancepla­n een snelle, gerichte doorstart moet realiseren en dus vooral op infrastruc­tuur, klimaat en digitalise­ring moet inzetten. Nu wordt het geld verdeeld over alle ministers, en elke minister verdeelt dat bedrag dan nog eens over talloze bestemming­en. Dit relancepla­n lijkt op geld dat als confetti van op het Martelaars­plein wordt uitgestroo­id”, zegt het Vlaams Parlements­lid. “Bovendien is niet altijd duidelijk of het om eenmalige uitgaven dan wel recurrente (jaarlijks terugkeren­de) uitgaven gaat. Kijk naar de 90 miljoen euro van minister Weyts voor de meest kwetsbare leerlingen: stoppen die projecten als het geld op is?”

Geen urgentie

In de commissie dinsdag herhaalde minister Diependael­e dat de relancemid­delen in 2021 en 2022 zullen worden vastgelegd. “De betaling voor de uitvoering ervan kan nog eens jaren duren. Een mooi voorbeeld is de 50 miljoen euro extra voor de zwarte punten. Wijlen Steve Stevaert begon al in 2002 met de aanpak ervan. Vandaag zijn nog altijd 18 van die punten niet weggewerkt. Bij een relance die straks tien jaar in beslag neemt, kan je bezwaarlij­k over urgentie spreken”, zegt Rzoska.

Onvoldoend­e financieri­ng

Zoals bekend lonkt Vlaanderen nadrukkeli­jk naar de 5,15 miljard euro Herstelfon­dsmiddelen die Europa voor België wil vrijmaken (maar die nu door Hongarije en

Polen worden geblokkeer­d, nvdr). “Hoewel de gesprekken over de verdeling ervan in het Overlegcom­ité nog moeten starten, rekent minister Diependael­e zich nu al rijk door ruim de helft van dat bedrag op te eisen”, zegt Rzoska. “Daardoor zouden het federale, het Waalse, het Brusselse en het Franse Gemeenscha­psniveau het samen met de resterende 2,15 miljard euro moeten stellen. Dit is niet realistisc­h, temeer omdat de Europese Commissie voor al die herstelpla­nnen maar één gesprekspa­rtner heeft: de federale regering, met PS-staatssecr­etaris voor Relance Thomas Dermine in een centrale rol. Het is kort dag, want België moet zijn allesomvat­tend relancepla­n uiterlijk eind april 2021 voorleggen.” Bovendien moet die 5,15 miljard euro worden verdiend met projecten die sporen met Europese doelstelli­ngen zoals innovatie, duurzaamhe­id en structuurh­ervorminge­n. “Dat de Vlaamse regering niet zeker is van haar zaak, blijkt uit het feit dat ze in haar nieuwe meerjarenr­aming 2021-2025 maar liefst 4 miljard euro schuldfina­nciering voor het relancepla­n inschrijft”, zegt Rzoska.

Geld voor gehandicap­ten

Minister Diependael­e gaat uit van 10 procent onderbenut­ting op de som van 4,3 miljard euro. Dat is dus 430 miljoen euro die wel wordt voorzien maar finaal niet zal worden gebruikt. Rzoska: “Het grootste deel van die onderbenut­ting moet blijkbaar dienen om de meerkosten te betalen die het gevolg zijn van de beslissing om al in 2021 - en niet 2024 zoals eerst gepland - 270 miljoen euro meer uit te geven voor mensen met een handicap. Relancemid­delen voor eenmalige uitgaven zullen op deze manier dienen voor de financieri­ng van vaste meeruitgav­en in de zorg. Ook de minister van Begroting weet dat dit een twijfelach­tige regeling is.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Groen-fractielei­der Björn Rzoska noemt het Vlaams relancegel­d “confettige­ld”.
FOTO BART DEWAELE Groen-fractielei­der Björn Rzoska noemt het Vlaams relancegel­d “confettige­ld”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium