Het Belang van Limburg

Verslaving­shulp niet langer gratis voor elke Limburger

- Olivier Simons

Vanaf volgend jaar geldt een standaardt­arief van 11 euro per consultati­e voor mensen met verslaving­sproblemen die bij Zorggroep Zin aankloppen. “Maar niet iedereen moet dat bedrag neertellen. Wie het financieel moeilijk heeft, betaalt 4 euro of zelfs niks.”

De zogenaamde cliëntbijd­rage zal bij ons normaal gezien van kracht zijn vanaf 1 januari 2021. De gemeentes zijn volop bezig om daarvoor hun goedkeurin­g te geven. Al komt er hier en daar wel kritiek. “De toeslag van 11 euro per consultati­e is een extra drempel in tijden waarin er sowieso al meer verslaving­sproblemen zijn”, vindt Kim De Witte, PVDA-fractielei­der in Hasselt. “Als je elke week op consultati­e gaat, zit je al aan 50 euro per maand. Deze dienst zou gratis moeten zijn.” Ook Birgitt Carlier van sp.a plus in Lummen ziet de maatregel als een “kaakslag voor mensen in moeilijkhe­den”. Zowel De Witte als Carlier stellen voor dat de gemeente tussenkomt en de bijdrage betaalt voor elke inwoner.

De cliëntbijd­rage is in Limburg wel al jaren in gebruik bij de vroegere Vereniging Geestelijk­e Gezondheid­szorg (VGGZ). Ook in de andere Vlaamse provincies werken de centra voor geestelijk­e gezondheid­szorg al lang met het systeem. “Het voormalige CAD Limburg is altijd een uitzonderi­ng geweest, omdat wij een overeenkom­st met de gemeentes hadden voor een gratis dienstverl­ening”, zegt directeur Geert Vanham. “Maar na de fusie met de VGGZ tot Zorggroep Zin vorig jaar, moesten wij van de Vlaamse overheid ook de cliëntbijd­rage invoeren. We gaan ervan uit dat alle gemeentes voor 1 januari hun goedkeurin­g geven om daarmee te beginnen.”

Niet iedereen betaalt

“Voor alle duidelijkh­eid: het is niet zo dat iedereen nu plots 11 euro moet betalen”, benadrukke­n zowel Geert Vanham als Karen Beuckx, directeurs van Zorggroep Zin. “De groep mensen die verslaafd zijn aan illegale drugs en daarnaast vaak ook financiële, relationel­e en andere psychologi­sche problemen hebben, vallen niet onder dit systeem. Voor hen blijft de consultati­e gratis. Voor de rest is het tarief normaal gezien 11 euro per consultati­e (elk gesprek langer dan een halfuur). Maar in de meeste gevallen zal dat minder of zelfs niks zijn.” “Een verminderd tarief van 4 euro geldt voor wie recht heeft op een verhoogde tegemoetko­ming of in budgetbege­leiding, budgetbehe­er of schuldbemi­ddeling zit. Ook mensen die ten laste zijn van hun ouders of voogd en zonder hun medeweten om hulp vragen, moeten maar 4 euro betalen. Consultati­es blijven daarnaast gratis voor wie het niet kan betalen, zoals gedetineer­den, asielzoeke­rs en mensen zonder wettig verblijf. En als een OCMW laat weten dat iemand zich in een ‘behartigen­swaardige’ situatie bevindt en met financiële moeilijkhe­den kampt, kan de consultati­e op hun advies ook kosteloos zijn. Het is dus een rechtvaard­ig systeem.”

Geen remming

Vanham en Beuckx verwachten dat slechts een minderheid effectief 11 euro zal moeten betalen.

“Bij de vroegere VGGZ moest ongeveer de helft de afgelopen jaren het volledige tarief neertellen, de rest zat aan 4 of 0 euro”, zegt Beuckx. “We gaan ervan uit dat binnen de verslaving­szorg nog minder cliënten 11 euro zullen betalen. Maar hoeveel dat er precies zijn, kunnen we nog niet voorspelle­n. We merken alleszins dat het tarief geen drempel is. De instroom van cliënten was even groot nadat ze moesten betalen, dus mensen voelden zich er niet door geremd.” Dat een gemeente zou inspringen voor haar burgers, is volgens Vanham en Beuckx geen goed idee. “Dan krijg je situaties waarbij een Lummenaar bijvoorbee­ld wel moet betalen, maar een Truienaar niet. Het zou spijtig zijn als je tarief afhangt van je woonplaats en niet van je financiële draagkrach­t.”

“We merken alleszins dat het tarief geen drempel is. De instroom van cliënten was even

groot nadat ze moesten betalen,

dus mensen voelden zich er niet

door geremd”

Karen Beuckx

Zorggroep Zin

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De vestiging van Zorggroep Zin in Hasselt.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De vestiging van Zorggroep Zin in Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium