Het Belang van Limburg

Limburgse kaper van helikopter met enkelband naar huis

- Nancy Vandebroek

Een van de drie jonge Limburgers die eind september een helikopter kaapten op de luchthaven van Deurne om een vrouw uit de gevangenis van Berkendael te bevrijden, mag met een enkelband naar huis. Dat heeft de Antwerpse raadkamer vrijdag beslist.

Dennis L. (22) uit Lanaken kreeg vrijdag te horen dat hij de gevangenis mag verlaten en zijn voorarrest thuis onder elektronis­ch toezicht - en dus met een enkelband - mag uitzitten. Het onderzoek is zo goed als afgerond en de zaak komt wellicht al in het voorjaar voor de rechtbank. De Lanakenaar zal zich dan samen met Tongenaar Mike Gielen (24) en Bilzenaar Yenthe P. (18) - zij kregen vrijdag te horen dat ze nog in de gevangenis moeten blijven moeten verantwoor­den voor de kaping van een helikopter om de gevangenis­bruid van Gielen uit Berkendael te bevrijden.

Amateurist­isch

De helikopter was gehuurd onder het voorwendse­l van een rondvlucht om foto’s te maken. Maar onderweg moest de pilote onder bedreiging van wapens over twee Brusselse gevangenis­sen vliegen.

De poging om uiteindeli­jk te landen op het terrein van de gevangenis van Berkendael mislukte. De 36-jarige pilote werd daarna gedwongen de helikopter aan de grond te zetten in Hélécine, nabij Tienen. De drie kapers verdwenen daarna spoorloos. Een dag later werden ze alle drie opgepakt. Mike Gielen was het brein achter het plan, dat erg amateurist­isch in elkaar stak. Vorig jaar in november trouwde hij in de Hasseltse gevangenis met Kristel Appelt (foto), die in de gevangenis zit voor de moord op haar ex in december 2018. Zij zou niet op de hoogte geweest zijn van de bevrijding­splannen tot ze tijdens de namiddagwa­ndeling vaststelde dat er een helikopter vergeefs probeerde te landen op de binnenkoer. In de voormiddag was Mike Gielen nog bij haar op bezoek geweest. Door de coronacris­is was dat voor het eerst sinds lange tijd.

 ?? FOTO RR ?? De drie Limburgers wilden de bruid van Mike Gielen (foto) uit de gevangenis van Berkendael gaan bevrijden. Mike en nog één andere kompaan moeten nog in de gevangenis blijven.
FOTO RR De drie Limburgers wilden de bruid van Mike Gielen (foto) uit de gevangenis van Berkendael gaan bevrijden. Mike en nog één andere kompaan moeten nog in de gevangenis blijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium