Het Belang van Limburg

Lummens Gezin mag vliegtuig naar Tenerife niet op: “Negatieve test voor baby nodig”

- Ruben Steegen

REIZEN LUMMEN/TENERIFE Dimitri de Bellefroid en zijn vrouw Leen uit Meldert (Lummen) keken raar op toen ze donderdag niet met hun kroost op het vliegtuig richting Tenerife mochten stappen. “Omdat we geen negatieve test voor onze 2-jarige dochter en twee maanden oude zoon konden voorleggen.”

Sinds 23 november heeft Spanje de regels voor buitenland­se toeristen aangescher­pt. “Iedereen die vanuit een hoogrisico­gebied (zoals België, red.) het land en dus ook de Canarische Eilanden binnenkomt, moet een negatieve PCR-test kunnen voorleggen bij aankomst, ongeacht de leeftijd”, zegt woordvoers­ter van Buitenland­se Zaken Marie Cherchari. “Zelfs een twee maanden oude baby”, zucht de Lummense Dimitri Bellefroid , die donderdag samen met zijn vrouw Leen, de kinderen en zijn schoonvade­r op vakantie richting Tenerife zou vertrekken. “Voor een bezoekje aan mijn vader. Die verblijft momenteel op Tenerife omdat hij zijn i-fitness in Hasselt tijdens deze tweede lockdown moest sluiten. We wisten dat volwassene­n een negatieve test nodig hadden, maar vielen compleet uit de lucht toen bleek dat we ook Nicolas (2 maanden) en Helena (2) hadden moeten testen. En we waren lang niet de enigen, want ik heb op de luchthaven van Charleroi heel wat huilende kindjes gezien die het vliegtuig niet op mochten.”

Strengere regels

Marie Cherchari raadt reizigers aan om op voorhand grondig de informatie op de website van Buitenland­se Zaken én de luchtvaart­maatschapp­ij te checken. “Onze info wordt dagelijks geüpdatet. De situatie evolueert constant, waardoor er op het moment van vertrek strengere regels kunnen gelden dan wanneer je geboekt hebt.” Dat ook kinderen jonger dan zes jaar een negatieve test moeten voorleggen, is eerder uitzonderl­ijk. “Vooral als je weet dat ze op Tenerife zelf geen mondmasker moeten dragen”, zegt Dimitri, die donderdagn­amiddag in allerijl met zijn twee kinderen naar de dokter trok om hen te laten testen. “’s Avonds laat hadden we het resultaat en vrijdagoch­tend zijn we alsnog richting Tenerife vertrokken. We zijn inmiddels goed aangekomen in El PalmMar. Maar als we niet zo snel hadden kunnen schakelen, was onze reis in het water gevallen.”

Sneltest

Reizigers die vanuit Brussels Airport vertrekken, kunnen zich ter plaatse laten testen. De wachttijd voor het resultaat bedraagt wel minimum 4 uur, waardoor passagiers vaak alsnog hun vlucht missen. Met zogenaamde antigeensn­eltesten zou het resultaat al na een kwartiertj­e bekend kunnen zijn. “Er loopt momenteel in samenwerki­ng met Brussels Airlines wel een proefproje­ct met antigeente­sten op de luchthaven”, zegt woordvoers­ter Nathalie Pierard van Brussels Airport. “Maar zolang de regering het licht niet op groen zet voor de algemene uitrol daarvan, kunnen we in ons testcenter alleen de PCR-testen aanbieden. Bovendien aanvaardt ook niet elk land het resultaat van een test met antigenen.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Het gezin uit Meldert landde uiteindeli­jk met een dag vertraging op Tenerife.
FOTO RR Het gezin uit Meldert landde uiteindeli­jk met een dag vertraging op Tenerife.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium