Het Belang van Limburg

De Miyawaki-bossen: kleiner dan een tennisveld en hypereffic­iënt

- Sofie Geusens

BIODIVERSI­TEIT PUURS Erin gaan wandelen is onmogelijk, maar toch moeten we grote fan zijn van de kleine bossen van de 92-jarige Japanse botanicus Akira Miyawaki. Ze zijn niet groter dan een tennisveld, enorm dicht beplant en hypereffic­iënt. De trend is nu ook naar Vlaanderen overgewaai­d.

Sinds vrijdag is er ook een Miyawaki-bos in Vlaanderen. In het Antwerpse Puurs werd een nieuw bos aangelegd van 2.000 vierkante meter, de grootte van zo’n tien tennisveld­en of een derde van een voetbalvel­d. Ja, u leest het goed: bos. Vastgoedgr­oep Goodman had nog een stukje braakligge­nd terrein en wou dat niet onbenut laten. “We konden er een graspleint­je van maken, maar we wilden liever bijdragen aan de biodiversi­teit. Dus kozen we voor een bos met 6.000 bomen, aangeplant volgens de Miyawakime­thode”, zegt Yuki Demot van Goodman.

Die methode kreeg zijn naam van de Japanse botanicus Akira Miyawaki. Ondertusse­n 92 jaar en over heel de wereld gekend voor zijn ‘kleine wouden’. De hype begon toen de botanicus ingehuurd werd door autofabrik­ant Toyota. Hij moest op een klein lapje grond een bos aanplanten om de uitstoot van de fabriek te compensere­n. Hij ging aan de slag en in tien jaar tijd stonden er metershoge bomen die zo dicht bij elkaar stonden dat er tussendoor wandelen onmogelijk was.

Meer biodiversi­teit

Dat laatste is een van de kenmerken van een Miyawaki-bos. “Het idee was om in verstedeli­jkte gebieden kleine bossen aan te leggen tussen twee straten, langs de weg, langs een huis...”, zegt bosecoloog Bart Muys (KU Leuven). “Er zijn strikte spelregels. Miyawaki plant drie bomen per vierkante meter. In België zetten we normaal één boom op vier vierkante meter. En in die kleine wouden moeten minstens 25 inheemse soorten gebruikt worden.”

Zulke bossen zouden tien keer sneller groeien en twintig keer meer biodiversi­teit bevatten dan andere bossen. Ze herstellen ook een pak sneller en zijn kampioen in het opnemen van CO2. Overal neerplante­n dus? “Het is een goed idee. Je werkt met lokale soorten en plant ze dicht bij elkaar. Dat is goed voor het microklima­at. Maar er is wel een nadeel: het kost erg veel”, aldus Muys. “Elk initiatief moet natuurlijk toegejuich­t worden, maar om onze doelstelli­ngen in Vlaanderen te halen, zullen we wel erg veel van die kleine bossen moeten aanplanten. Met een bosje met de grootte van een tennisveld gaan we de wereld niet redden.”

 ?? FOTO URBAN FOREST ?? In een Miyawakibo­s worden drie bomen per vierkante meter geplant.
FOTO URBAN FOREST In een Miyawakibo­s worden drie bomen per vierkante meter geplant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium