Het Belang van Limburg

Geen vergunning meer nodig voor zorgunit in je tuin

- Liliana Casagrande

OUDERENZOR­G BRUSSEL Wie een zorgunit in zijn tuin wil zetten, heeft daar binnenkort geen vergunning meer voor nodig. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft daarvoor een nieuw decreet klaar dat nog voor de zomer van 2021 zou moeten ingaan.

Verschille­nde gemeenten hebben zelf al een wettelijk kader uitgewerkt voor zorgunits. Maar die regels verschille­n per gemeente. De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten vroeg om een overkoepel­ende Vlaamse aanpak. Demir kondigde in september aan dat ze er werk van zou maken. De regelgevin­g is nu rond. “We stappen af van lange vergunning­strajecten met een architect, een eenvoudige melding volstaat”, zegt Demir. “We verlagen zo de drempel voor alle mensen die hun zorgbehoev­ende vader, moeder, kind of vriend in hun eigen thuisomgev­ing willen verzorgen. Ouderen of zorgbehoev­enden kunnen zo langer op redelijk zelfstandi­ge basis in hun vertrouwde omgeving blijven wonen.”

Tijdelijke units

“Mensen kunnen plots zorgbehoev­end worden. Een eenvoudige val of een plotse ziekte is genoeg om van de ene dag op de andere zorg dichtbij huis nodig te hebben. In die situaties kan je burgers geen ellenlange procedures laten doorlopen”, zegt Demir. “De kosten voor een architect vallen ook weg.”

Al zijn er ook wel randvoorwa­arden. Zo moet het gaan om tijdelijke units die echt wel voor zorgbehoev­enden worden gebruikt en die in de buurt van de woning worden geplaatst. Lode Ceyssens, Vlaams Parlements­lid voor CD&V die ook vertrouwd is met het dossier, is blij met de beslissing. “Wij vinden het zeer belangrijk dat er in Vlaanderen een uniforme regelgevin­g is om voor ouderen te kunnen zorgen in eigen tuin. Daarom diende ik samen met Katrien Schryvers daarover in april 2020 al een conceptnot­a in. Blij dat de Vlaamse regering dat nu volgt.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS PHOTO NEWS ?? Zuhal Demir.
FOTO PHOTO NEWS PHOTO NEWS Zuhal Demir.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium