Het Belang van Limburg

Petitie tegen wantoestan­den bij Amazon

-

UITBUITING BRUSSEL

Amazon moet stoppen met het uitbuiten van zijn personeel en meer doen voor maatschapp­elijk verantwoor­d ondernemen, zo staat in een internatio­nale petitie.

De petitieact­ie is een initiatief van vakbonden. De vakorganis­aties leggen de eisen voor aan politici en beleidsmak­ers. Ze eisen een rechtvaard­ige bedrijfsvo­ering bij de Amerikaans­e webwinkel. Amazon ligt al langer onder vuur wegens de slechte arbeidsoms­tandighede­n in zijn magazijnen. In de petitie wordt Amazon opgeroepen om te zorgen voor betere werkomstan­digheden en een redelijk loon voor zijn werknemers. Op die manier wordt ook oneerlijke concurrent­ie vermeden. Verder willen de vakbonden dat Amazon aandacht heeft voor het klimaat en eerlijk zijn belastinge­n betaalt. Het initiatief gaat uit van de vakbondsko­epel UNI Global Union, die de petitie zal overmaken aan Jeff Bezos, de topman van Amazon en rijkste mens ter wereld. UNI Global Union vertegenwo­ordigt wereldwijd 20 miljoen werknemers. Ook Oxfam, Greenpeace en tal van burgerrech­tenorganis­atie steunen de actie.

De aandacht voor de petitie komt niet toevallig op Black Friday, de dag waarop winkels wereldwijd beginnen met de uitverkoop. Dat zorgt dit jaar vooral online voor grote drukte.

Bijna twee maanden geleden drongen Europese vakbondsle­iders al aan op een onderzoek naar Amazon. Het gaat om een onderzoek naar het antivakbon­dsbeleid en het bespionere­n van zowel eigen werknemers als van kritische politici. Dit initiatief werd gevolgd door een brief van 37 Europarlem­entsleden aan Amazon waarin ophelderin­g werd gevraagd over deze praktijken. (b)

 ?? FOTO EPA-EFE ?? In een petitie wordt Amazon opgeroepen te zorgen voor betere werkomstan­digheden en een redelijk loon voor zijn werknemers.
FOTO EPA-EFE In een petitie wordt Amazon opgeroepen te zorgen voor betere werkomstan­digheden en een redelijk loon voor zijn werknemers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium