Het Belang van Limburg

Stagiair-coach bij ‘zijn’ Anderlecht

- johan Boskamp

D eed het overlijden van Maradona je wat?

“Ik vond het een fantastisc­he voetballer, maar als je hem soms bezig zag op televisie voelde je dit wel een beetje aankomen. Leuk is het nooit. Maradona is 60 jaar geworden, maar hij heeft geleefd voor 120 jaar. We kunnen allemaal mooie verhalen vertellen, wat voor een geweldige voetballer hij was, hoe hij is geleefd, maar die dingen na het voetbal moet je niet vergeten. Daar zal in de toekomst over gesproken worden. Het is te vroeg.”

W as hij de beste ooit of kies jij als Nederlande­r dan toch voor Johan Cruijff?

“Ik verkies Cruijf, ja. Die kon zelf enorm goed voetballen. En als hij zelf niet goed was, dan liet hij de rest nog goed spelen. Maradona maakte Argentinië in 1986 in zijn eentje wereldkamp­ioen, dan ben je een hele grote natuurlijk. Toch blijft Johan Cruijff fantastisc­h in mijn ogen. Ieder heeft zijn favoriete speler. Als ik dan toch moet kiezen, is het voor mij Coen Moulijn. Feyenoord-icoon en mijn halfgod. Voor een ander is dat misschien Maradona. Elke generatie heeft zijn vedetten. Ik kan me ook nog een linkspoot van Real Madrid herinneren: Ferenc Puskas. Die had een buikje zoals ik maar kon wel lekker ballen. Eerder deze week zag ik ook beelden van George Best, die was ook verschrikk­elijk goed. Je kunt blijven discussiër­en. Messi past nog in dat rijtje. Maradona en hij denken sneller dan de anderen. Die kunnen zo drie, vier man dribbelen. De Braziliaan Zico had dat ook. En van Pelé heb ik alleen tv-beelden gezien. Allemaal wereldspel­ers.”

O ndertussen heeft Luc Nilis een plekje bij Anderlecht gekregen.

“Als stagiair! Daar zakt mijn broek eigenlijk van af. Luc Nilis kun je blind nemen. Die zal je spitsen altijd beter maken en ze traptechni­ek bijleren. Daarvoor is er geen betere dan Luc. Hij heeft overal al gewerkt en moet zich nu plots gaan bewijzen. Dat snap ik niet. Zou hij er tegen Anderlecht-Standard al bij zijn? Niet Anderlecht tegen Club Brugge, maar dat is de grootste wedstrijd van België. Die haat die er vanuit Standard kwam voor het grote Anderlecht uit Brussel was gigantisch. Ik heb dat bij Anderlecht ervaren. Hoe het komt weet ik niet, maar die rivaliteit zal altijd blijven bestaan. De Belgische competitie heeft dat ook nodig, al is het niveau van de twee ploegen er wel wat op achteruitg­egaan de laatste jaren.”

E n geschrokke­n van het pak slaag dat Club Brugge in Dortmund opliep?

“Neen, dat niet. Ruudje Vormer en Hansie Vanaken raken ook al even geen knikker meer. Clinton Mata heeft verlengd maar op dat Champions League-niveau zie je ook zijn beperkinge­n. Als club groei je door op het juiste moment spelers voor veel geld te verkopen en door te selecteren, maar dat heeft Club Brugge niet gedaan. Zo’n Mata moet je op een gegeven moment te gelde maken. Dat is het moeilijkst­e van een club leiden. Noa Lang begint stilaan ook nukken te krijgen. Hij werd gewisseld en had er de pest in. Dan had je nog een andere die niet op zijn stoel in de bus wilde gaan zitten. Clement kan aan het werk. Gelukkig zie je De Ketelaere wel stappen maken. Dat is dan wel weer leuk. Die kaart moet je nu volop trekken.”

“Luc Nilis bij Anderlecht. Als stagiair! Daar zakt mijn broek eigenlijk van af.” Johan Boskamp

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium