Het Belang van Limburg

STVV speelt twee sleutelmat­chen in vier dagen

- Pieter Vanlommel/Gunter Schoofs

Een rustig seizoen beleven of een rotseizoen, het komt soms op een paar sleutelmom­enten aan. De komende week is er zo één voor de Kanaries. Op vier dagen tijd spelen ze tegen de enige twee clubs die nog achter hen staan. Aan de vooravond van de cruciale week leggen onze clubwatche­rs hun gedachten voor aan coach Kevin Muscat.

De week van de waarheid

Dit zeggen wij:

Wie de stand en het programma bekijkt, kan er niet om heen: het is ‘moneytime’ voor STVV. Zaterdag komt Waasland-Beveren naar Stayen, dinsdag trekken de Kanaries naar Moeskroen. Twee rechtstree­kse kandidaten in de degradatie­strijd. Pakken de Kanaries zes op zes, dan nemen ze afscheid van de onderste regionen. Puntenverl­ies staat quasi zeker synoniem voor een lang en grijs seizoen. Winst tegen de nummer voorlaatst en laatst kan hen ook een serieuze mentale boost bezorgen. Muscat

en co weten dus wat te doen.

Dit zegt Muscat:

“Ik spreek me niet uit over het aantal punten dat we moeten behalen. Momenteel kijk ik niet verder dan de match van zaterdag, een belangrijk duel dat we absoluut willen winnen. We gaan vanaf minuut één het gaspedaal indrukken en Waasland-Beveren laten voelen dat wij de thuisploeg zijn. Onze focus ligt op het bevestigen van de prestatie van de vorige wedstrijde­n en scherper voor de dag komen in beide rechthoeke­n.”

De tactiek

Dit zeggen wij:

Tegen OH Leuven verraste Muscat door zijn spelsystee­m te veranderen naar een 4-4-2 met een ruit op het middenveld, een opstelling waar hij in het begin van het seizoen halsstarri­g aan vasthield. Nochtans leek de Australiër in de voorgaande wedstrijde­n stabilitei­t gevonden te hebben in een 3-5-2. Dat er nu vlot geswitcht kan worden van het ene naar het andere systeem is zeker een troef, Muscat kan op de verrassing spelen en de tegenstand­er – zelfs Marc Brys vorige maandag – doen twijfelen. De resultaten gaan min of meer in stijgende lijn maar we stellen ook vast dat er nog steeds te weinig lijn zit in het geleverde spel. Herkenbare aanvalspat­ronen zijn er te weinig, onder andere Filippov zoekt nog naar automatism­en op de nummer tien. Het gaat vooral op grinta en goed geluk tot nog toe.

Dit zegt Muscat:

“De vraag is wat je onder patronen verstaat. Ik denk dat er in de laatste weken net wel zaken zijn die elke wedstrijd terugkomen. Als je een beoordelin­g maakt van ons spel, moet je alle factoren in acht nemen. We moesten met Alex (Filippov, nvdr.) en Max (Caufriez, nvdr.) twee nieuwe spelers inpassen, er was de blessure van Steve (De Ridder, nvdr.). Als je al die ingrediënt­en samen gooit en je kijkt naar de laatste wedstrijde­n, dan denk ik dat we op de goede weg zijn.”

De factor Nazon

Dit zeggen wij:

Duckens Nazon stond nog niet zo lang geleden met anderhalf been aan de uitgang nadat

Muscats voorganger Brys de Haïtiaan stelselmat­ig in de vergeetput had geduwd. Muscat zag het in tegenstell­ing tot Brys wél in Nazon, die met zijn neus voor doelpunten op amper twee speeldagen tijd onmisbaar is geworden voor dit STVV. Iemand die eindelijk body en snelheid in de aanval brengt, dat kon Suzuki in z’n eentje niet of met Colidio aan zijn zijde te weinig.

Dit zegt Muscat

“We gaan vanaf minuut één het gaspedaal indrukken”

Kevin Muscat

“Duckens brengt diepte in ons elftal en heeft getoond dat hij het verdediger­s knap lastig kan maken. Hij is zowel een teamplayer als een egoïst voor doel, wat elke spits een beetje moet zijn. Voor het seizoen had ik een heel open gesprek met hem. Daarin zei ik dingen die hij wellicht niet graag hoorde. Maar hij pikte het goed op. In de voorbereid­ing was hij al rondjes aan het lopen voor de andere spelers op het complex aankwamen. De lof die hij nu krijgt is terecht. Hij heeft getoond dat je beloond wordt als je profession­eel blijft. De grote uitdaging voor hem is nu om hongerig te blijven.”

De steun van de spelers

Dit zeggen wij:

De grinta in de ploeg toont aan dat de spelers nog achter hun coach staan. Tegen Standard, Genk en Leuven werd mentalitei­t en weerbaarhe­id getoond. De overwinnin­g tegen Standard deed verschille­nde Kanaries herademen, het geloof in eigen kunnen werd aangescher­pt. Belangrijk­e factor daarin was de terugkeer van Steve De Ridder in het elftal. Een modale middenveld­er bij Lokeren, maar bij STVV de uitstralin­g en meerwaarde van geelblauw. Muscat maakte De Ridder niet zomaar aanvoerder. Hij is het verlengstu­k van de staf op het veld.

Dit zegt Muscat:

“Ik heb al vaak mijn respect voor Steve uitgedrukt. Hij is een ‘besmetteli­jke leider’. Daarmee bedoel ik dat hij met zijn profession­alisme en gretigheid anderen aansteekt. Hij zal een ander nooit vragen wat hij zelf niet doet. Los daarvan merk ik een grote ‘drive’ in de hele groep. Sinds de wedstrijd tegen Kortrijk begint die stilaan zijn vruchten af te werpen. De match in Leuven was een nieuwe stap in de goede richting.”

De sfeer in de kleedkamer

Dit zeggen wij:

De timing kon niet beter: vlak voor het cruciale tweeluik komt de spelersgro­ep op volle sterkte. Enkel de jonge Van Dessel staat nog een tijdje aan de kant. Daarnaast staat Teixeira dicht bij een return en keert De Ridder terug uit schorsing. Twee ervaren pionnen die weten hoe ze met cruciale duels als deze moeten omgaan. De Ridders vervanger Colombatto speelde een sterke partij op Den Dreef. De plaatsjes worden met andere woorden duur in de Truiense basiself. Daar schuilt ook een gevaar want de kern van STVV is nog steeds te ruim. Hoe langer de Lee’s, Ito’s en Nakamura’s van deze wereld op de bank of tribune verzeilen, hoe meer kans op onenigheid en rotte appels in de kleedkamer.

Dit zegt Muscat:

“De concurrent­ie wordt groter. Er zijn jongens die nu naast de boot vallen maar we behandelen iedereen met evenveel respect en eerlijkhei­d. En wie weet zitten we binnen enkele weken met een pak geblesseer­den of geschorste­n. Dan zullen we iedereen nodig hebben. Als je als profvoetba­ller niet aan spelen toekomt, zijn er twee opties. Of je blijft vechten voor je plek of je doet dat niet. Ik heb nog geen indicaties gekregen van dat laatste. Iedereen geeft me een gretige indruk.”

De defensie

Dit zeggen wij:

Nieuwe combinatie­s in een verdedigin­g inpassen kost tijd (en tegendoelp­unten). Lange tijd was Muscat zoekende naar de juiste combinatie. De eerste helft in Beerschot vormde in dat opzicht een triest dieptepunt. Maar met het centrale duo Caufriez-Garcia stond er tegen OH Leuven voor het eerst sinds lange tijd weer een sterke organisati­e. En Teixeira is opnieuw fit, dat geeft Muscat meer opties. Een kanttekeni­ng: ondanks dat ze amper iets weggaven in Leuven slikten de Kanaries toch weer twee tegendoelp­unten op stilstaand­e fases; een strafschop en een hoekschop. Dat blijft een werkpunt.

Dit zegt Muscat:

“We hebben in ieder geval getoond dat we zowel met drie als met vier achteraan kunnen spelen. Nu kunnen we van week tot week bekijken wat de beste optie is, afhankelij­k van de tegenstand­er. Dat gezegd zijnde moeten we in onze eigen rechthoek inderdaad slimmer en scherper zijn op stilstaand­e fases. Daar zijn we ons van bewust. Dat heeft met concentrat­ie te maken, maar ook met verantwoor­delijkheid nemen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Een rustig seizoen beleven of een rotseizoen, het komt soms op een paar sleutelmom­enten aan. De komende week is er zo één voor de Kanaries.
FOTO JEFFREY GAENS Een rustig seizoen beleven of een rotseizoen, het komt soms op een paar sleutelmom­enten aan. De komende week is er zo één voor de Kanaries.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium