Het Belang van Limburg

Limburgse Red Flames dinsdag voor match van waarheid

- Marc Cornelisse­n

Afspraak in Tubeke, in het trainingsc­omplex dat ook Roberto Martinez als basiskamp voor de Rode Duivels gebruikt. Het hotel waar de Red Flames de week voor de cruciale interland doorbrenge­n ontsnapt niet aan wat je in België ziet: corona bepaalt de gesprekken en de omgangsvor­men, en een kerstboom heeft veel vroeger dan normaal zijn intrede gedaan in de lobby. Kwestie van toch wat menselijke warmte te brengen in deze kille tijden. Santa Claus kijkt goedkeuren­d toe als Justien Odeurs, Julie Biesmans, Davinia Vanmechele­n en Davina Philtjens aanschuive­n. Zij zijn de vier Limburgse meisjes die in de vorige wedstrijd tegen Litouwen (0-9) op het veld stonden, en daar ook dinsdag in Leuven verwacht worden.

De Flames moeten de Zwitsers kloppen om als groepswinn­aar rechtstree­ks naar het EK te mogen. Een gevolg van de pijnlijke nederlaag (2-1) in Thun. In die partij gingen twee verre afstandssc­hoten binnen en bondscoach Ives Serneels greep daarop in: in Litouwen verwees hij Nicky Evrard, doelvrouw van AA Gent, naar de bank. Na Thibaut Courtois bij de Duivels hebben nu ook de Flames een Limburger onder de lat: Justien Odeurs, de keepster van Anderlecht.

Odeurs: “We hebben een goed gesprek gehad, waarin de coach zei dat mijn werk heeft geloond. Dat is natuurlijk fijn om te horen. Ik had voordien ook al eens gespeeld in en tegen Portugal en daar had ik een goede prestatie neergezet. Titularis worden bij de Red Flames was altijd een groot doel. Maar als keeper is het nog eens zo moeilijk om het waar te maken.”

Hoe leven jullie naar die cruciale wedstrijd toe?

Davina Philtjens: “Met veel enthousias­me. Het is erop of eronder en we hebben een revanchege­voel. We willen onze nederlaag in Zwitserlan­d rechtzette­n. Iedereen wil heel graag naar dat EK en het is dinsdag dat we het moeten doen.” Julie Biesmans: “Het zou niet goed zijn als we er té fel mee bezig zouden zijn. Normaal zou Zwitserlan­d niet de laatste wedstrijd geweest zijn, maar door corona is het dat wel geworden. Daardoor krijgt de match iets meer aandacht. Maar we moeten gewoon rustig blijven en ons voorbereid­en zoals we altijd doen, tactisch en fysiek. Als we een goede dag hebben kunnen we zeker winnen. Daar moeten we van uit gaan.”

Waar is het fout gelopen in Zwitserlan­d?

Biesmans: “We incasseerd­en snel een tegengoal en hebben dan als groep een beetje verkeerd gereageerd. We zijn een paar dingen die we hadden afgesproke­n vergeten. Daar moeten we uit leren. In de tweede helft zaten we goed in de wedstrijd en na de 2-0 werden wij de dominante ploeg. Toen hebben we ze echt in de problemen gebracht. We hebben getoond dat we het kunnen, en dat moeten we meenemen.”

Odeurs: “We zijn zeker hun evenknie. Zij hebben een iets betere uitgangspo­sitie, maar als ik naar de kwaliteite­n van de ploeg kijk, moeten wij niet onderdoen. Ze hebben een aantal speelsters in de Duitse competitie en recent zijn er een paar naar Engeland gegaan. Het is een heel goeie ploeg, maar zo mogen wij ons ook noemen.”

De vorige WK-campagne strandde ook tegen Zwitserlan­d. Wordt dat een zwart beest?

Vanmechele­n: “In die barragewed­strijden was het toen eigenlijk hetzelfde verhaal: thuis heel goed gespeeld maar twee vermijdbar­e tegengoals geïncassee­rd, waardoor we met 2-2 naar Zwitserlan­d gingen in plaats van met een overwinnin­g.”

Philtjens: “We moeten gewoon naar onszelf kijken en zorgen dat we vanaf de eerste seconde in die wedstrijd zitten. Niet denken: oei, Zwitserlan­d, zwart beest. Gewoon allemaal doen wat we moeten doen. Er zullen moeilijke momenten komen, maar dan moeten we elkaar erdoor pushen. We mogen niet te veel met de tegenstand­er bezig zijn. Thuis moeten we de match zelf in handen nemen.”

Normaal zouden jullie voor deze cruciale partij op een vol stadion kunnen rekenen. Nu zal Den Dreef leeg zijn. Is er nog een thuisvoord­eel?

Vanmechele­n: “Voor mij wel. Die twaalfde man is er natuurlijk niet, maar je hebt wel het voordeel dat je niet moet reizen, dat je op een veld speelt dat je goed kent, vanuit kleedkamer­s die je goed kent. Ook zonder fans heb je nog altijd een thuisgevoe­l.”

Justien, in de eerste coronagolf dook jij plots in het nieuws op als contacttra­cer. Doe je dat in de tweede golf opnieuw?

Odeurs: “Nee, ik mag nu weer voetballen en dat blijft mijn hoofdjob. Ik wil me daar volop op concentrer­en en dat gaat niet als je ook als contacttra­cer werkt. Het was een leuke tussendoor­tje, maar er zijn nu genoeg andere mensen die helemaal zonder inkomsten zijn gevallen. Ik werkte toen naast een piloot en nog mensen met een hoge functie, die letterlijk zonder inkomen waren gevallen. Voor die mensen doe ik bewust een stapje opzij, want ik heb nog mijn inkomsten uit het voetbal. Maar het was een mooie ervaring.”

De mens in de straat heeft vooral onthouden dat jullie twee telefoontj­es per dag deden en naar Netflix keken.

Odeurs: “Dat was ook zo. In het begin stond het systeem totaal niet op punt.”

Heb je er iets uit geleerd?

Odeurs: “Veel dingen, maar toch vooral dat ik dat nooit van mijn leven nog wil doen. Zo’n callcenter is totaal niet aan mij besteed. Van dat stil zitten op een stoel word ik horendol. Alsjeblief geen kantoorjob meer voor mij.” Biesmans: “Dat zou ook niets voor mij zijn. Dan zou ik liever in een ziekenhuis willen helpen. Daar zou ik me nuttiger voelen. Toen ik thuis moest blijven, had ik iets van: kan ik niets nuttig gaan doen? Maar gelukkig zijn we snel mogen herbeginne­n. We mogen echt van geluk spreken, want terwijl veel mensen thuis zitten zonder inkomen kunnen wij doen wat we graag doen. Ik speel bij PSV en de nationale vrouwenplo­eg van

Nederland heeft daar al heel veel bereikt (Europees kampioen en vice-wereldkamp­ioen, nvdr). Ze vonden het daar absoluut niet kunnen dat de vrouwelijk­e voetballer­s als amateurs werden afgestempe­ld en niet konden voetballen, terwijl de mannelijke profs dat wel mochten. Politici zijn in debat gegaan en ’s avonds was al beslist dat we gelijkgest­eld werden. Uiteindeli­jk is slechts één competitie­wedstrijd uitgesteld.” Philtjens: “Met Sassuolo heb ik ook maar één wedstrijd gemist, door een positieve test. Italië zit met rode en oranje zones, maar als voetballer­s hebben we toestemmin­g om in die zones te gaan spelen. Sassuolo is oranje gekleurd. Het enige dat ik kan doen, is gaan trainen en winkelen. Al de rest is toe. Je kan geen koffie meer gaan drinken, dat is allemaal take-away geworden. Voetballen en naar huis gaan, dat is mijn leven nu. Ik volg de regels strikt op uit respect voor de club. Ze steekt veel geld in Covid- en bloedtests. Dan ga ik

“Het contacttra­cen heeft me geleerd dat ik horendol word van

een kantoorjob”

Justien Odeurs

“We mogen niet

denken: oei, Zwitserlan­d, ons

zwart beest”

Davina Philtjens

Dinsdag is het erop of eronder voor de Red Flames: in Leuven hebben onze voetbalste­rs een zege tegen Zwitserlan­d nodig om zich als groepswinn­aar rechtstree­ks te plaatsen voor het EK in Engeland. Een gesprek met de vier Limburgse basisspeel­sters van de Red Flames: Justien Odeurs, Davina Philtjens, Julie Biesmans en Davinia Vanmechele­n.

niet afspreken met iemand die niet getest is. Tijdens de eerste lockdown was ik ge-luk-kig bij mijn ouders in Hasselt. Als ik toen daar op mijn appartemen­tje in Italië had moeten blijven, hadden ze me daar kunnen oprapen. ”

Davinia, voor jou was corona een van de redenen om terug naar België te komen?

Vanmechele­n: “Ik heb het pas nog tegen mijn papa gezegd: een geluk dat ik niet in Duitsland ben gebleven en voor Standard heb gekozen. Ik ben een familiemen­s en als ik daar alleen zou zitten zonder familie en vrienden, zou ik het moeilijk krijgen. Als Standard de optie licht, blijf ik nog een jaar langer.”

Je bent niet de enige Red Flame die terug naar België is gekomen. Goed voor onze competitie, maar misschien niet voor de Flames?

Philtjens: “Dat is een moeilijke.” Vanmechele­n: “Ik denk dat het voor iedereen anders ligt. Ik ben teruggekom­en (na avonturen bij PSG, PSV en Twente, nvdr) en ik ben er sterker uitgekomen. Ik kan nu terug bij mijn ouders zijn en ik ben veel fitter. Dat is alleen maar positief voor de Flames. Mentaal had ik die stap even nodig.” Philtjens: “Tessa Wullaert voelt zich nu ook veel beter in haar vel bij Anderlecht. Misschien motiveert het jongere spelers om ook voor Standard of Anderlecht te willen spelen.”

Maar in het buitenland speel je wekelijks op een hoger niveau.

Vanmechele­n “Maar de kans is ook kleiner dat je mag spelen. Bij Standard speel ik elke week negentig minuten.”

In de Belgische competitie won Anderlecht onlangs met 10-0 van KRC Genk. Is dat geen pleidooi voor het heropricht­en van een BeNe League?

Vanmechele­n: “Ik vind van wel. Het is nodig dat die terugkomt, en zonder corona was het misschien al zo geweest. Ook in Nederland zie je dat maar vier, vijf ploegen echt meedoen, net zoals bij ons. Laat die samenkomen en je krijgt een veel sterkere competitie.” Biesmans: “Je merkte vroeger dat die BeNeLeague op sportief vlak een goede invloed had, maar jammer genoeg bleek ze budgettair onmogelijk. Met Standard konden wij bij een verre verplaatsi­ng al eens blijven logeren, maar OHL of Gent konden dat budgettair niet aan. Als je dan op een vrijdag heen en weer naar Zwolle of Twente moet rijden, is dat niet haalbaar.” Vanmechele­n: “Het verhaal heeft twee kanten. Als je een BeNeLeague organiseer­t, kunnen de grote clubs mee, maar wat gebeurt er met de kleintjes? En wat is dan het beste voor het vrouwenvoe­tbal, want dat is toch waar je naar streeft?”

Daarmee komen we terug bij deze EK-campagne. Voor het Belgische vrouwenvoe­tbal is het superbelan­grijk dat jullie erbij zijn, niet?

Biesmans: “Inderdaad, als je ziet wat het vorige EK teweeg gebracht heeft. Ik vergelijk opnieuw met Nederland, dat een aantal grote tornooien op rij gehaald heeft. Het vrouwenvoe­tbal leeft daar heel fel en is gegroeid: extra aandacht, meer supporters, meer meisjes die beginnen met voetballen. Dat is een sneeuwbal die gaat rollen en altijd maar groter wordt. Je ziet het ook bij de Rode Duivels: daar was het ook wat stil gevallen, maar het enthousias­me is helemaal terug sinds ze naar de grote tornooien gaan.”

De mannen krijgen een forse kwalicatie­premie. Jullie dinsdag ook?

Vanmechele­n: “Dat zijn dingen die intern besproken zijn, maar we hebben in de groep afgesproke­n dat de financiële zaken niet in de krant moeten komen.”

De Amerikaans­e vedette Megan Rapinoe pleit voor ‘equal pay’: gelijk loon voor vrouwen en mannen.

Philtjens: “Ik denk dat wij eerst grote tornooien moeten halen en daar tot de volgende ronde moeten doorstoten. Op dit moment hebben we nog maar één EK gehaald en daar zijn we gestrand in de groepsfase. We moeten eerst laten zien wat we kunnen. Dán pas kunnen we eisen gaan stellen, zoals de Nederlande­rs dat wel kunnen. Eerst presteren, dan praten.” Vanmechele­n: “De landen die over equal pay praten, zijn degene waar het vrouwenvoe­tbal het heel goed doet. In Amerika zijn de vrouwen zelfs populairde­r dan de mannenvoet­balploeg. Equal pay vind ik onrealisti­sch. Je moet eerlijk zijn: de commerciël­e rechten en tv-gelden van de Rode Duivels zijn er bij ons niet, of nog niet. Aan de andere kant: als je ziet vanwaar we komen, mogen we heel blij zijn. Er zijn veel inspanning­en gedaan. De staf en de faciliteit­en die we nu hebben, dat is al een pak beter dan vroeger.”

Philtjens: “Onze kledij bijvoorbee­ld. Vroeger liep ik altijd rond in een extra large. Nu heeft iedereen zijn eigen maat. En als je naar onze staf kijkt,…” Vanmechele­n: “Vroeger ging er een trainer, een assistent en één kine mee. Nu hebben we twee kine’s, een masseur, een dokter, de kok van de Rode Duivels. We voelen dat er inspanning­en geleverd worden. We logeren hier in het hotel waar de Rode Duivels ook slapen, met dezelfde fitness, dezelfde velden, dezelfde indoorhall.”

“In Nederland kon

het niet dat de mannen mochten voetballen en de

vrouwen niet”

Julie Biesmans “Mentaal had ik

de stap naar Standard nodig. Ik ben nu veel fitter”

Davinia Vanmechele­n

 ??  ??
 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? De vier Limburgse Red Flames: (vlnr) Justien Odeurs, Davina Philtjens, Julie Biesmans en Davinia Vanmechele­n.
FOTO GUY PUTTEMANS De vier Limburgse Red Flames: (vlnr) Justien Odeurs, Davina Philtjens, Julie Biesmans en Davinia Vanmechele­n.
 ??  ?? Justien Odeurs 23 jaar
Komt uit Sint-Truiden Woont in Sint-Truiden Positie: Doelvrouw Club: Anderlecht Roepnaam: Odeur
Justien Odeurs 23 jaar Komt uit Sint-Truiden Woont in Sint-Truiden Positie: Doelvrouw Club: Anderlecht Roepnaam: Odeur
 ??  ?? Davina Philtjens 31 jaar
Komt uit Hasselt Woont in Sassuolo Positie: Verdediger Club: Sassuolo (Ita) Roepnaam: Davi
Davina Philtjens 31 jaar Komt uit Hasselt Woont in Sassuolo Positie: Verdediger Club: Sassuolo (Ita) Roepnaam: Davi
 ??  ??
 ??  ?? Davinia Vanmechele­n 21 jaar
Komt uit Landen Woont in Landen Positie: Aanvaller Club: Standard Roepnaam: Dafke
Davinia Vanmechele­n 21 jaar Komt uit Landen Woont in Landen Positie: Aanvaller Club: Standard Roepnaam: Dafke
 ??  ?? Julie Biesmans 26 jaar
Komt uit Bilzen Woont in Lier Positie: Verdediger Club: PSV (Ned) Roepnaam: Biesje
Julie Biesmans 26 jaar Komt uit Bilzen Woont in Lier Positie: Verdediger Club: PSV (Ned) Roepnaam: Biesje

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium