Het Belang van Limburg

Ernstige ziekte inspiratie voor start-up

INCUBATOR BIOVILLE (DIEPENBEEK)

- Guido Cloosterma­ns

De producent van medische hulpmiddel­en Bedal staat aan de vooravond van een internatio­nale doorbraak. De ernstige ziekte van een van de oprichters leidde tot de ontwikkeli­ng van een revolution­aire technologi­e om katheters vast te hechten bij patiënten in ziekenhuiz­en.

David De Munter was amper 24 toen hij tien jaar geleden de diagnose kanker te horen kreeg. De situatie was ernstig, er waren uitzaaiing­en over het hele lichaam, de artsen spraken over fase drie, de op een na ernstige fase van de ziekte. Een maandenlan­ge behandelin­g diende zich aan. “Van april tot september was ik een vaste gast in het ziekenhuis”, vertelt David De Munter. “Ik verbleef er ruim de helft van de tijd, in periodes van een vijftal dagen.”

Het herstel duurde ruim twee jaar, maar vandaag is David De Munter genezen. De ziekte is verdreven, eenmaal per jaar is er nog een controle. Het verblijf in het ziekenhuis had echter ook een positief effect. Er werd de basis gelegd van een veelbelove­nde Limburgse start-up. “Als je aan een katheter hangt, is douchen een vrijwel onmogelijk­e opdracht”, herinnert zich David De Munter. “In principe zou een katheter voor het douchen verwijderd moeten worden, om na de douchebeur­t een nieuwe katheter aan te brengen. Dat neemt echter veel tijd in beslag. Het gevolg is dat er vaak niet wordt gedoucht, of gewoon met een stuk plastic als beschermin­g, met alle risico’s van dien. Een infectie kan fatale gevolgen hebben.”

Bedal Patch

Via een familielid kwam David De Munter in contact met bio-ingenieur Alexander Van Damme en Falk Beerten. Bedal – de samentrekk­ing van Beerten, David en Alexander – was geboren. Samen gingen ze op zoek naar een manier om toch te kunnen douchen zonder dat telkens het katheter moet worden vervangen. Het resultaat was een speciale doucheplei­ster de ‘Bedal Patch’, waarmee het infuus waterdicht kon worden afgedicht.

Het eerste marktonder­zoek werd gedaan in het ziekenhuis waar David De Munter werd behandeld. “Uiteraard met toestemmin­g van de artsen”, aldus De Munter. “En wat bleek? Het merendeel van de 30 patiënten die we ondervroeg­en werd met dezelfde problemen gecon

→ Wat: Bio-incubator speelt in op de noden van start-ups die actief zijn in de health & care. → Aantal bedrijven: 29

→ Tewerkstel­ling: 151

→ Partners/founders: LRM,

POM-Limburg, UHasselt fronteerd.”

Ondersteun­d door een Vlaamse subsidie konden de drie stichters met een bescheiden standje naar een jaarlijkse beurs in Düsseldorf. Daar bleek al snel dat de oplossing van Bedal op heel wat belangstel­ling kon rekeningen. “Zonder de Vlaamse subsidie was dat nooit gelukt”, zegt Alexander Van Damme. “Dat mag ook wel eens gezegd worden.”

Paard van Troje

Tijdens de beurs in Düsseldorf werd de jonge ondernemer­s nog iets anders duidelijk. “Zonder het te weten hadden we ook een goede technologi­e ontwikkeld om katheters te fixeren”, aldus Alexander Van Damme. “Het douchen was duidelijk niet het enige probleem waar patiënten werden mee geconfront­eerd. Het vastzetten of fixeren van een katheter was zelfs nog een veel groter probleem. Zonder het goed te beseffen was onze technologi­e ook bruikbaar bij het vastzetten van katheters. Normaal worden katheters vastgeplak­t of vastgehech­t aan het lichaam, wat een heel ingrijpend­e operatie is. Onze patch was niet alleen efficient en vertoonde geen risico op insijpelin­g, maar was ook veel comfortabe­ler voor de patiënt.” Het op de markt brengen van een product dat katheters fixeert, was echter verre van makkelijk. “Een Amerikaans bedrijf had maar liefst 270 patenten genomen op alle mogelijke manieren om katheters te fixeren en had daarmee een quasi monopolie”, aldus David De Munter. “We begaven ons bij wijze van spreken in een patentmijn­enveld. Toch is het ons gelukt om ook onze uitvinding gepatentee­rd te krijgen. Wij waren daardoor een soort van paard van Troje op deze markt.”

Volledig gamma

Aanvankeli­jk kreeg Bedal moeilijk een voet aan de grond maar de investeerd­ers behielden hun geloof in het project. Na een eerste financieri­ngsronde in 2015, onder meer met de LRM, haalde Bedal in 2018 bij verschille­nde investeerd­ers, onder meer de LRM en F3 Finance, 2,6 miljoen euro op. Sinds kort heeft Bedal een heel gamma fixatieple­isters voor verschille­nde toepassing­en op de markt en stromen de bestelling­en binnen. “Ziekenhuiz­en gaan niet graag shoppen bij verschille­nde bedrijven”, legt Franc Wijdeveld uit. “Ze shoppen het liefst bij één leverancie­r die alles levert. “Sinds we ons hele gamma pleisters klaar hebben, is er niet alleen belangstel­ling van ziekenhuiz­en, maar ook van grote internatio­nale fabrikante­n van medische materialen.” Momenteel heeft Bedal bestelling­en op zak voor meer dan een miljoen pleisters. Vandaag gebruiken al zo’n 15 Belgische ziekenhuiz­en de pleisters en staan ook leveringen in het buitenland op het programma. Vorig jaar verkreeg Bedal al een goedkeurin­g van de Amerikaans­e Food and Drug Administra­tion en mogen de pleisters ook in de VS verkocht worden. In San Francisco vertegenwo­ordigde Bedal ons land op een evenement over technologi­e rond ouderenzor­g.

 ?? FOTO SVEN
DILLEN ?? Van links naar rechts Franc Wijdeveld, David de Munter en Alexander
Van Damme.
FOTO SVEN DILLEN Van links naar rechts Franc Wijdeveld, David de Munter en Alexander Van Damme.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium