Het Belang van Limburg

App die beroertes helpt voorkomen, verovert de wereld

-

Een van de absolute paradepaar­djes van de Corda INCubator is het bedrijf Qompium, bekend van de smartphone­app FibriCheck.

Qompium werd in 2016 opgericht door Lars Grieten, samen met Bieke Van Gorp, Kobe Leysen en Jo Van der Auwera. Zij zagen toen al de mogelijkhe­den van mobiele toestellen zoals smartphone­s op het vlak van gezondheid­szorg, de zogenoemde M-Health.

Qompium ontwikkeld­e een applicatie voor smartphone die voorkamerf­ibrillatie kan detecteren. FibriCheck is een vrij eenvoudige en laagdrempe­lige manier om beroertes te voorkomen. Het volstaat om één minuut lang een vinger op de camera van uw smartphone te houden. De app kreeg snel goedkeurin­g in Europa en in de VS. FibriCheck kende de voorbije jaren een forse groei.

De deals met de bekende fabrikant van fitnessban­djes en -horloges Fitbit en met elektronic­areus Samsung zorgden voor internatio­nale erkenning. De Belgische bankverzek­eraar KBC heeft samen met Qompium een project opgezet waarbij FibriCheck wordt gebruikt om werknemers te screenen. Ook met internatio­nale bedrijven zoals Roche en Pfizer werden samenwerki­ngsverband­en op de rails gezet. FibriCheck wordt momenteel door ruim 400.000 mensen gebruikt. Met een team van 25 mensen wordt een jaaromzet van 1 miljoen euro geboekt. De coronacris­is bood kansen voor FibriCheck. Zo rolde Qompium het project Telecheck AF uit, waarmee patiënten hun hartritme kunnen meten in de periode voor een consultati­e. Het wordt nu al door meer dan 2.000 artsen gebruikt in ziekenhuiz­en in heel Europa, waaronder enkele topcentra.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium