Het Belang van Limburg

Technologi­e om droneverke­er in goede banen te leiden

-

Drones zijn niet meer weg te denken uit het dagelijkse luchtverke­er. De Limburgse start-up Senhive ging vorig jaar van start op de Corda Incubator in Hasselt en verhuisde vervolgens naar Droneport in Sint-Truiden, waar het technologi­eën ontwikkelt voor de dronesecto­r.

CEO Thomas Petracca, die Senhive samen met Wouter Paesen en Stijn Burm oprichtte, maakte naam en faam op de Belgische zuidpoolba­sis Prinses Elisabeth, waarvoor hij de volledige communicat­ie-infrastruc­tuur ontwikkeld­e. Vorig jaar haalde Senhive 650.000 euro op bij de LRM om verder te groeien.

Senhive ontwikkeld­e onder meer een systeem voor de detectie van de drones. Senhive speelt daarmee in op de vraag van bedrijven en organisati­es die hun sites en activiteit­en willen beschermen tegen ongewenste drones, zoals luchthaven­s, kerncentra­les en gevangenis­sen. Senhive is vandaag betrokken bij grote projecten voor onder meer de Haven van Antwerpen en SkeyDrone, een dochterbed­rijf van Skeyes, het Belgische autonoom overheidsb­edrijf dat in ons land het luchtverke­er regelt. Drones kunnen zoals bekend luchthaven­s soms urenlang platleggen. Naast dronedetec­tie ontwikkeld­e Senhive ook een systeem waarmee bosbranden kunnen gedetectee­rd worden. Het systeem wordt gebruikt door onder meer het Agentschap Natuur en Bos. Senhive ontwikkeld­e bovendien een systeem dat in staat is om de elektronis­che nummerplaa­t van een drone te lezen.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium