Het Belang van Limburg

Eerste fabriek waar MDF wordt gerecyclee­rd komt in Genk

-

Elk jaar wordt er alleen al in Europa ruim 10 miljoen ton MDF vernietigd. Er was tot vandaag geen manier om Medium-density Fibreboard te recycleren. Die oplossing is er nu, en ze is volledig Limburgs. De Limburgse startup Act&Sorb ontwikkeld­e een technologi­e om MDF-platen te recycleren tot actieve kool. Kool keert dus terug naar Limburg.

De jonge industriee­l ingenieur en doctor in de chemie Kenny Vanreppele­n maakte in 2011 al furore met een studie over de recyclage van spaanplaat waarmee hij een internatio­nale award won. De idee voor de bouw van een fabriek voor de recyclage van MDF kreeg vaste vorm toen hij enkele jaren geleden zijn huis renoveerde. Hij werd er geconfront­eerd met grote hoeveelhed­en MDF-afval waar geen toepassing voor bestond.

Act&Sorb ontwikkeld­e een technologi­e waardoor MDF, dat onder meer in de meubelindu­strie wordt gebruikt, kan gerecyclee­rd worden tot actieve kool. Actieve kool wordt vooral gebruikt omwille van zijn absorberen­de en filterende eigenschap­pen, onder meer in de zuivering van water en lucht en zelfs in de voedings- en farmaceuti­sche industrie, maar wordt nog veelal geproducee­rd uit steenkool, wat zorgt voor een zware CO2-voetafdruk. Het Act&Sorb-team vond in Sibelco een krachtige investeerd­er. Opgericht in 2016, bouwt Act&Sorb vandaag in Genk een fabriek waar vanaf volgend jaar in verschille­nde fases tot 50.000 ton MDF wordt gerecyclee­rd tot 7.000 à 8.000 ton actieve kool. Dit is de eerste fabriek ter wereld waar dit kan. Er kunnen 40 werknemers aan de slag.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ??
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium