Het Belang van Limburg

Pionier in de bestrijdin­g van beestjes met beestjes

-

Guido Sterk (foto) is een autoriteit op het gebied van geïntegree­rde gewasbesch­erming en de eerste bewoner van de nog jonge incubator Agropolis. Met zijn bedrijf IPM Impact stelt hij ruim 30 jaar ervaring ten dienste van bedrijven zoals Bayer, BASF, Syngento en dichterbij ook Belchim en Globachem.

Bij geïntegree­rde gewasbesch­erming wordt vooral gewerkt met een combinatie van nuttige insecten en selectieve pesticiden om het gebruik van chemische bestrijdin­gsmiddelen te reduceren. IPM, wat staat voor Integrated Pest Management, voert onder meer proeven uit op het gebied van geïntegree­rde gewasbesch­erming, waarbij wordt gekeken naar de nevenwerki­ng van klassieke en biologisch­e bestrijdin­gsmiddelen op nuttige organismen. IPM Impact adviseert ook bedrijven rond geïntegree­rde gewasbesch­erming en doet onderzoek naar nevenwerki­ngen op bestuivers, vooral hommels, zowel in het lab als in het veld.

Guido Sterk vond zijn inspiratie 30 jaar geleden toen hij bij het Proefcentr­um voor de Fruitteelt in Sint-Truiden zocht naar een oplossing voor de perenbladv­lo, die een grote resistenti­e had opgebouwd voor alle bestaande bestrijdin­gsmiddelen. “Op sommige percelen werd er wel 17 keer gespoten op twee weken. Zo kon het niet verder”, herinnert hij zich. Uiteindeli­jk ging Guido Sterk zich toeleggen op de natuurlijk­e vijand van de perenbladv­lo, met name de roofwants. Vandaag is IPM Impact een wereldwijd­e pionier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium