Het Belang van Limburg

“Hopen op de eenhoorn, start-up die miljard dollar waard is”

-

Wat voor de Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij begon als een manier om vastgoed zoals de Limburgse mijnsites in Houthalen, Waterschei en Winterslag, de terreinen van de voormalige Philips-fabriek, de grindontgi­nning in Kinrooi en de luchtmacht­basis in Brustem een nieuwe toekomst te geven, is vandaag een thuishaven voor jonge en innoverend­e bedrijven.

Naast het beschikbaa­r stellen van gronden en risicokapi­taal zijn de incubatore­n een belangrijk­e bouwsteen in de groeistrat­egie van de LRM “Het gaat daarbij niet alleen over het beschikbaa­r stellen van bedrijfsru­imten, maar ook over het uitbouwen van een heel ecosysteem, samen met onze lokale partners en overheden”, legt Tom Vanham uit. “En dat telkens in een specifieke sector of rond een eigen thema, met een eigen smoel. We hebben daarbij een vrij unieke mix gecreëerd. Limburg is niet de enige regio met incubatore­n, maar we zijn allicht wel de enige regio waar er zoveel zijn.” De bedrijven krijgen daarbij niet alleen een tafel en een stoel maar kunnen ook een beroep doen op allerlei diensten zoals HR, financiën, IT en communicat­ie. LimburgSta­rtUp heeft met de steun van de provincie Limburg en de POM Limburg rond de incubatore­n een hechte community opgebouwd en helpt bedrijven snel stappen vooruit te zetten. In de incubatore­n leren de bedrijven elkaar ook kennen en samenwerke­n en ontstaan nieuwe ideeën.

Doeltreffe­nd

Het belang van de incubatore­n bij de ondersteun­ing van jonge ondernemin­gen blijkt ook uit het onderzoek van de UHasselt. Maar liefst 80 procent van de Limburgse start-ups en scale-ups vindt dat de Limburgse incubatore­n doeltreffe­nd steun bieden aan nieuwe en jonge ondernemin­gen. Binnen de werking van de LRM nemen de incubatore­n een aparte plaats in. “Bij alle investerin­gen die de LRM doet, is rendement een belangrijk­e drijfveer”, aldus Vanham. “Winst genereren is de enige manier om ons fonds rollend te houden. Bij de incubatore­n zijn we wat milder. We doen dit niet alleen voor financieel rendement, maar ook vanuit maatschapp­elijke meerwaarde. Een economie heeft voortduren­d nood aan vers bloed.”

Succesverh­alen

Momenteel zijn er in de zeven Limburgse incubatore­n 271 bedrijven aan de slag, samen goed voor 979 jobs. De grootste en meest bekende incubator is ongetwijfe­ld de Corda INCubator, die in zijn eentje goed is voor 80 jonge ondernemin­gen. Sinds april 2015 vonden 596 ondernemin­gen een plek in een incubator. In de Corda INCubator waren er dat 238, waarvan er 26 een andere stek vonden binnen Corda en 95 naar elders verhuisden. Ruim de helft van de startups groeide door (50,84 procent), amper 15,5 procent van de start-ups hield er mee op maar dat betekent niet noodzakeli­jk dat ze failliet gingen.

De incubatore­n hebben de voorbije jaren verschille­nde succesvoll­e ondernemin­gen voortgebra­cht. Het bedrijf Qompiuim lanceerde met FibriCheck een succesvoll­e app om hartritmes­toornissen op te sporen, Ugentec maakt furore met zijn software voor DNA-analyse, Act and Sorb investeert momenteel in Genk enkele tientallen miljoenen in een fabriek voor de recyclage van MDF. “Dankzij de incubatore­n staat Limburg bekend als een innovatiev­e regio”, zegt Tom Vanham. “Maar we moeten daar wel aan blijven werken.”

Nog met zeven

Vandaag zijn er nog zeven incubatore­n. Twee incubatore­n vonden recent elders onderdak. “De mode-incubator Mia-H werd ondergebra­cht bij de hogeschool PXL”, aldus Vanham. “Daarmee worden de activiteit­en dichter bij de studenten gebracht.”

De fietsincub­ator Bikeville, met onder meer een windtunnel, werd overgedrag­en aan de Belgian Cycling Factory, producent van de fietsmerke­n Ridley en Eddy Merckx. “Als een privébedri­jf de leiding wil nemen, dan is onze rol uitgespeel­d. De LRM zet zaken in gang, maar investeert nooit om ergens te blijven zitten.”

Toekomst

Inmiddels wordt ook nagedacht over de toekomst van de incubatore­n. “Het product incubator is nog lang niet uitontwikk­eld”, vindt Tom Vanham. “Er zijn nog altijd mogelijkhe­den om de werking, met hulp van de partners, te versterken. Dat kan bijvoorbee­ld door meer kruisbestu­iving tussen de incubatore­n. In de toekomst gaan we bovendien naar twee soorten incubatore­n: de incubatore­n die zijn geïntegree­rd in een campus zoals de Corda Campus, Droneport, Thorpark en de toekomstig­e Health Campus, en de incubatore­n die dermate niche zijn dat ze op zichzelf kunnen functioner­en.” De toekomst ziet er voor de incubatore­n ook steeds internatio­naler uit. “In een wereld die steeds meer gedigitali­seerd en geglobalis­eerd is, is dat onontbeerl­ijk”, vindt Vanham. “Onze startups moeten sneller de stap zetten naar internatio­nalisering, zodat zeg maar een Chinese start-up hen hier het gras niet voor de voeten wegmaait. De ambitie is om ook in Limburg ooit te kunnen uitpakken met een eenhoorn, een start-up die een miljard dollar waard is.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium