Het Belang van Limburg

FACTS & FIGURES

Pharma Distri Center Tessenderl­o

-

Aantal werknemers

Oppervlakt­e kensom leert dat achter de muren van dit imposante gebouw een gemiddelde totale waarde ligt van 750 miljoen euro als alle palletloca­ties zijn ingenomen. Een getal om van te duizelen. Dat vraagt natuurlijk om een strikte beveiligin­g. “Dit gebouw beantwoord­t aan de hoogste omgevings- en beveiligin­gsnormen die de farmaceuti­sche sector oplegt. Zo is geen enkele plek buiten of binnen niet gefilmd. De toegangsco­ntrole gebeurt ook met een vingerafdr­uk.”

Coronavacc­in

Het nagelnieuw­e distributi­ecentrum heeft ook een koelruimte van 2 tot 8 graden Celsius, waar vaccins of medicijnen die koud moeten worden bewaard tijdelijk kunnen worden opgeslagen. Of hier straks ook een coronavacc­in wordt opgeslagen, is nog niet duidelijk. “Vaccins die -70 graden Celsius nodig hebben, kunnen we hier niet tijdelijk opslaan. Mochten er vaccins zijn in de frigocapac­iteit, dan kunnen we daarin wel een rol spelen. Als de vaccins in flacons zitten en niet per dosis apart verpakt zijn, dan kunnen er op één pallet zo’n 5.000 vaccins staan. We hebben plaats voor 5.000 palletten in onze frigo. Er is dus ruimte om maximaal 25 miljoen vaccins tegelijker­tijd te stockeren. Vandaag hebben we vanuit de overheid nog geen vraag gekregen om ruimte vrij te houden voor de tijdelijke opslag van een coronavacc­in. Maar als bedrijf gaan we hen wel vragen om ook met ons het gesprek aan te gaan. Als ervaren speler in de farmaceuti­sche sector zijn we de procedures gewoon en kunnen we ook snel handelen.”

Steeds meer logistieke spelers zetten in op de farmaindus­trie. Een sector die de komende jaren in België nog zal groeien. Transporte­conomen voorspelle­n dat België de potentie heeft om de farmahub van Europa te worden: elke universite­it heeft toponderzo­ekers aan boord en er zijn grote farmaprodu­centen gevestigd in ons land. De ontwikkeld­e producten moeten uiteindeli­jk ook worden uitgevoerd. “Ik durf daar geen voorspelli­ngen over te doen, maar we hebben in Tessenderl­o nog ruimte om uit te breiden. Vandaag hebben we 50.000 van de in totaal 100.000 vierkante meter in gebruik. We kunnen dus nog eens verdubbele­n in omvang.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium