Het Belang van Limburg

In het rood gaan op je rekening, hoeveel kost je dat?

-

Jobverlies, tijdelijke werklooshe­id… Door de coronacris­is hebben velen het moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Even “in het rood” gaan kan dan misschien tijdelijk een oplossing bieden, maar weet dat onder nul gaan op je bankrekeni­ng ook geld kost. Ik ga af en toe onder nul op mijn zichtreken­ing. Hoe duur is dat?

Wettelijk gezien mag je bank 10,5 procent rente aanrekenen als je maximaal 1.249 euro in het rood kan staan. Laat je bank een debetsaldo toe van 1.250 euro of meer, dan bedraagt het maximale rentetarie­f 9,5 procent. De werkelijke tarieven van de banken sluiten ook nauw aan bij die wettelijke maxima. Bij Crelan en Belfius betaal je 10,5 procent. Bij KBC, waar je maximaal 750 euro in het rood kan staan, betaal je 10,48 procent rente. Banken die debetstand­en van 1.250 euro of meer toelaten, zoals Axa, ING en Beobank, rekenen 9,5 procent rente aan als je in het rood gaat. Bij BNP Paribas Fortis zijn beide tarieven mogelijk, afhankelij­k van de toegekende kredietlij­n.

Sinds 2010 wordt in het rood staan als een “consumente­nkrediet” beschouwd. Dat wil zeggen dat je bank expliciet een kredietope­ning aan je zichtreken­ing moet koppelen. Ze moet vooraf controlere­n of je het krediet wel zal aankunnen. Het maximumbed­rag – en dus ook het rentetarie­f – kan verschille­n per cliënt.

Hoeveel rente moet ik betalen als ik een halve maand 1.000 euro in het rood sta?

Dat kost je ongeveer 4 euro aan interest. Als je de gewoonte hebt om elke maand drie dagen 1.000 euro onder nul te gaan, dan betaal je op jaarbasis zo’n 10 euro. Een negatief saldo kost je ongeveer honderd keer meer interest dan de vergoeding die je krijgt op je spaarboekj­e. Met andere woorden: gebruik liever het geld van je eigen spaarreken­ing om een onverwacht­e factuur te betalen dan het geld van de bank.

Hoeveel betaal je extra bij je bank voor een negatief saldo? Bekijk het op topcompare.be/nl/geldreserv­e

Wat als ik normaal gezien niet onder nul kan, maar ik te weinig geld op mijn rekening heb om mijn kredietkaa­rt af te lossen?

Daarvoor moeten we eerst een onderschei­d maken tussen de soorten kredietkaa­rten: de kredietkaa­rt met kredietope­ning (onder meer aangeboden door Beobank) enerzijds en de uitgesteld­e debetkaart (de traditione­le kredietkaa­rten zoals MasterCard, Visa, American Express…) anderzijds. “De eerste heeft een kasfacilit­eit (wat betekent dat je onder nul kan gaan, nvdr.) en daarbij gelden dezelfde wettelijke rentetarie­ven die hierboven al werden aangehaald”, zegt Isabelle Marchand van bankenfede­ratie Febelfin. Bij de uitgesteld­e debetkaart zal de klant bij onvoldoend­e saldo op zijn zichtreken­ing toch negatief gaan. “Dat heet een ongeoorloo­fde debetstand”, aldus Marchand. “Afhankelij­k van bij welke bank je bent, zijn daar (grotere) kosten aan gekoppeld. Zelf heb je drie maanden de tijd om weer in de positieve cijfers te komen. Als dat niet gebeurt, zal de bank een dossier overmaken aan de interne dienst invorderin­gen en is het onder meer mogelijk dat de bank een deel van je loon in beslag neemt, dat de kredietkaa­rt wordt stopgezet en dat er nalatighei­dsinterest­en worden aangereken­d.”

Wat als er te weinig geld op mijn rekening staat voor een domiciliër­ing?

“Als het saldo op je rekening ontoereike­nd is, wordt de domiciliër­ing niet uitgevoerd”, zegt Marchand. Banken rekenen hiervoor doorgaans zo’n 7 à 8 euro kosten voor aan. Als je dat wil vermijden, kan je vragen of je een kasfacilit­eit kan krijgen.

Is het goedkoper om een kredietkaa­rt te nemen met gespreide terugbetal­ing?

Neen, dat is een dure oplossing om een tijdelijk geldtekort te overbrugge­n. Voor alle duidelijkh­eid: heb je een kaart met gespreide terugbetal­ing, dan moet je elke maand slechts een deel van het openstaand­e kredietkaa­rtsaldo terugbetal­en. De minimale aflossing bedraagt doorgaans 5 à 6 procent, maar hogere bedragen zijn toegelaten. Op het niet afgeloste bedrag moet je interest betalen. Kan je maximaal 1.249 euro in het rood gaan met de kaart, dan mag de bank wettelijk gezien 14,5 procent rente aanrekenen op het niet afgeloste kredietbed­rag. Voor kredietlij­nen tussen 1.250 en 5.000 euro bedraagt de wettelijke maximumren­te 12,5 procent. Ook voor die formules leunen de werkelijk aangereken­de tarieven meestal dicht aan bij de wettelijke maximumtar­ieven. Een uitzonderi­ng is Optiline van BNP Paribas Fortis. Daarvoor gelden dezelfde tarieven als voor een geoorloofd­e debetstand op uw rekening (9,5 of 10,5 procent).

Hoeveel tijd heb ik om een negatief saldo aan te zuiveren?

Dat varieert. Ga je onder nul op je zichtreken­ing, dan moet je bij de meeste banken binnen de drie maanden weer in de zwarte cijfers zitten. Soms is dat al binnen de maand.

Voor een kredietkaa­rt met gespreide terugbetal­ing gelden de wettelijke “nulstellin­gstermijne­n”. Kan je maximaal 3.000 euro opnemen met de kaart, dan moet het krediet uiterlijk na twaalf maanden afgelost zijn. Voor een kredietlij­n van meer dan 3.000 euro heb je zestig maanden de tijd om het saldo op nul te krijgen, al is het maar voor één dag.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Wettelijk gezien mag je bank 10,5 procent rente aanrekenen als je maximaal 1.249 euro in het rood kan staan. Laat je bank een debetsaldo toe van 1.250 euro of meer, dan bedraagt het maximale rentetarie­f 9,5 procent.
FOTO SHUTTERSTO­CK Wettelijk gezien mag je bank 10,5 procent rente aanrekenen als je maximaal 1.249 euro in het rood kan staan. Laat je bank een debetsaldo toe van 1.250 euro of meer, dan bedraagt het maximale rentetarie­f 9,5 procent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium