Het Belang van Limburg

Meer dan 10 miljoen geëist, amper 50.000 toegekend

- Geert Houben

De bijna veertig burgerlijk­e partijen in het fraudeproc­es rond EMC Medical Instrument­s komen van een kale reis thuis. Samen eisten ze meer dan 10 miljoen euro in de zaak rond vermeend gesjoemel met een revolution­air koeltoeste­l. De rechtbank kende vrijdag amper 50.000 euro toe.

Medici, sporters en de Maaseikse charismati­sche oprichter Koenraad Kunnen (56) hoopten allemaal hun geld te recuperere­n dat ze in EMC stopten. Samen geloofden ze in een fantastisc­he toekomst voor de zogenaamde revolution­aire Thermoguid­er 300. Het toestel moest via koudethera­pie de genezing van blessures aanzienlij­k versnellen. De toekomst zag er volgens Kunnen rooskleuri­g uit. Een deal met Smith & Nephew, toonaangev­end in de wereld van orthopedis­che reconstruc­tie, moest daar het bewijs van zijn. “Er was 157 miljoen euro mee gemoeid”, claimt Kunnen.

Aan het sprookje kwam in 2012 een einde. De 68-jarige J.D. uit Aartselaar, S.R. (63) uit Zolder en

C.D. (68) uit Bonheiden werkten Kunnen door twijfel over zijn geestelijk­e gezondheid buiten. Het trio nam de touwtjes in handen, maar in september 2012 ging EMC kopje-onder. Wat volgde, waren nog enkele vehikels en nieuwe vennootsch­appen om het toestel alsnog te commercial­iseren. Ook dat mislukte. Het parket zag er een sterfhuisc­onstructie in, gefoefel met de boekhoudin­g en verduister­ing van activa. Kunnen, die tal van investeerd­ers rond zich verzamelde, eiste een schadeverg­oeding van zes miljoen euro. Zijn volgers deden er nog een flinke schep bovenop.

Eenvoudige schuldigve­rklaring

Het enige waarmee ze zich nu tevreden moeten stellen, is 50.000 euro. Volgens de rechtbank versasten de drie betichten die som ten onrechte van EMC naar een andere vennootsch­ap. Deze som zijn ze nu verschuldi­gd aan de curatoren, die daarmee de achtergela­ten put van 1,2 miljoen euro verre van gedempt krijgen. Het parket eiste op het proces nog twaalf maanden cel voor de verdachten. De rechtbank legt hen nu een eenvoudige schuldigve­rklaring op, waar geen straf aan gekoppeld is. C.D. gaat zelfs helemaal vrijuit. Bij de strafmaat is rekening gehouden met het feit dat de zaak al

zovele jaren aansleept.

Drama

Advocaat Jos Driessen reageerde namens de beklaagden tevreden. “De rechtbank heeft deze zaak in zijn juiste verhouding teruggebra­cht. De gevorderde bedragen waren immens. Meer dan 10 miljoen euro. Het is nu 50.000 euro geworden. Dit betwisten wij nog altijd, maar het is onmogelijk om hier nog documenten van zeven, acht jaar geleden over te vinden.” Koenraad Kunnen spreekt van een drama. “Het vonnis is een drama voor alle onderzoeke­rs, ondernemer­s van start-upbedrijve­n, spin-offs van universite­iten of via de privé in België. Dit bevestigt dat uitvinders en ontwikkela­ars beter verhuizen naar Nederland of Duitsland. Landen waar men weet dat innovatie de kiem is van de economie. Het was vanaf het begin duidelijk dat deze zaak een beroepspro­cedure ging worden met een ernstiger hof. Elke mogelijke vluchtweg zal met bewijzen worden dichtgetim­merd. Er is genoeg hout.”

 ?? FOTO RR ?? De Thermoguid­er 300 moest een revolution­air toestel zijn, maar het pakte anders uit.
FOTO RR De Thermoguid­er 300 moest een revolution­air toestel zijn, maar het pakte anders uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium