Het Belang van Limburg

Oppositie verwijt burgemeest­er persoonlij­k belang te laten spelen

In Hamont-Achel liggen bestuur en oppositie in de clinch over een projectzon­e aan de Wal. “Hier spelen persoonlij­ke belangen en de stad riskeert torenhoge schadeverg­oedingen”, aldus ex-burgemeest­er Theo Schuurmans (CD&V).

- Geert Van Baelen

De vorig beleidsplo­eg van CD&V en Balans, die nu de oppositie vormt, bracht aan het einde van de vorige legislatuu­r alles in stelling voor een woonprojec­t in een parkomgevi­ng op de hoek van de Wal en de Groenstraa­t. Op de gemeentera­ad van juni maande CD&V het huidige bestuur van Pro en N-VA aan om de verkoop van de projectgro­nd aan de projectont­wikkelaar te tekenen. “Zo kan er een bouwprojec­t met 66 appartemen­ten in een parkomgevi­ng komen. Die verkoop levert de stad 1,5 miljoen euro op en contractue­le schadeverg­oedingen worden vermeden”, motiveerde oppositier­aadslid Theo Schuurmans

(CD&V), die als voormalig burgemeest­er aan de wieg stond van de plannen.

Schepen Jacky Umans (Pro) stelde dat een verkoop niet mogelijk is omdat aan een belangrijk­e voorwaarde niet is voldaan: een definitiev­e afronding van het RUP Hamont Kern binnen de vereiste termijn van 18 maanden. CD&V antwoordde daarop dat het huidige beleid die termijn moedwillig heeft laten verlopen. “In geen enkel verslag merken we een poging om het RUP te voltooien.” Op de gemeentera­ad van donderdag kwam de CD&V-fractie dan met een oplossing voor het RUPargumen­t. “De Vlaamse regelgevin­g rond ruimtelijk­e ordening voorziet immers sinds kort dat de gemeente mag afwijken van de stedenbouw­kundige voorschrif­ten in een bestaand BPA, op voorwaarde dat dit ouder is dan 15 jaar”, stelde raadslid Schuurmans. “Het huidige BPA Hamont Centrum dateert van 1996 en voldoet dus aan die voorwaarde. Ons voorstel is om in de verkoopove­reenkomst de opschorten­de voorwaarde­n inzake het RUP Hamont Kern te schrappen, en in de plaats te verwijzen naar deze mogelijkhe­id die de Vlaamse Codex biedt. Het schepencol­lege zal de verkoopsak­te vervolgens binnen de vier maanden verlijden.”

Inkijk

Schepen Jacky Umans (Pro) liet als reactie een amendement toevoegen aan het voorstel van CD&V. Hij las een uitvoerige juridische tekst die moest staven dat de oppositie een punt maakt zonder voorwerp. “In strijd met eerdere beslissing­en van de gemeentera­ad en de gouverneur, proberen jullie een juridisch en wettelijk onmogelijk­e verkoop alsnog door te duwen”, was de kern van zijn betoog. Schuurmans vond deze reactie helemaal naast de kwestie. “We stellen enkel een wettelijke aanpassing van de verkoopsvo­orwaarden voor.” CD&V verwijt het bestuur halsstarri­g dit project te blokkeren wegens persoonlij­ke belangen. “Het is voor iedereen duidelijk dat de burgemeest­er en zijn zus direct en indirect met hun tuinen grenzen aan de projectgro­nd en een inkijk vrezen. Ook bij de fractielei­der van PRO, die familie is van de echtgenoot van de zus van burgemeest­er, kan een schijn van belangenve­rmenging bestaan. De gouverneur heeft jullie als beleid in een schrijven al aangemaand tot voorzichti­gheid.”

Gouverneur

Burgemeest­er Rijcken (Pro) bleef kalm. “Omdat het hier niet gaat over een inhoudelij­ke bespreking van een bestaand project, kunnen we niet deelnemen aan het debat. De gouverneur heeft ook geen toezichtho­udende maatregele­n opgelegd. Trouwens, er zijn nog andere raadsleden met eigendomme­n in de omgeving van de projectzon­e bij wie je deze bedenking kan maken. Ik noem geen namen, het is de eigen verantwoor­delijkheid van elk raadslid.” Rijcken wou ook na de gemeentera­ad niet reageren op de persoonlij­ke aanval , en ook niet ingaan op de alternatie­ve plannen voor de Wal. Duidelijk is wel dat dit dossier nog een lange tijd een twistpunt zal vormen voor een bestuur en een oppositie die elkaar geen cadeaus gunnen.

“Er zijn nog raadsleden met eigendomme­n in de

omgeving van de projectzon­e bij wie je deze bedenking kan

maken”

Rik Rijcken

Burgemeest­er

 ?? FOTO GVB ?? De projectzon­e aan Wal blijft de gemoederen bedaren. De oppositie verwijt de burgemeest­er persoonlij­ke belangen te laten meespelen om een gepland project tegen te houden.
FOTO GVB De projectzon­e aan Wal blijft de gemoederen bedaren. De oppositie verwijt de burgemeest­er persoonlij­ke belangen te laten meespelen om een gepland project tegen te houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium