Het Belang van Limburg

Het nieuwe WOII-museum Liberation Garden dat in mei 2022 de deuren opent, Nylons en brillantin­e te koop in museumshop

-

LIBERATION GARDEN

De officiële eerstestee­nlegging van het Wereldoorl­og II-museum ‘Liberation Garden’ in Leopoldsbu­rg is door de coronacris­is verschoven naar 8 mei volgend jaar. Dat betekent evenwel niet dat het project volledig stilligt. Integendee­l. De restaurati­ewerken in en rond het Chinese Paviljoen zijn volop bezig. Wie er nu langs rijdt, ziet dat het paviljoen bijna volledig ontmanteld is. Bezoekers van Liberation Garden zullen het museum binnenkome­n langs het Chinees Paviljoen, een officiersv­illa uit de jaren 1860. Daar worden ze onmiddelli­jk ingewijd in de geschieden­is van de garnizoens­stad Leopoldsbu­rg, die teruggaat tot begin 19de eeuw. Vanuit het paviljoen kunnen de bezoekers naar een nieuwbouw van twee verdieping­en hoog waar het belangrijk­ste hoofdstuk van de militaire geschieden­is van Leopoldsbu­rg belicht wordt: de Tweede Wereldoorl­og. “We gaan het verhaal van de Tweede Wereldoorl­og vertellen op een aantrekkel­ijke, multimedia­le manier”, zegt projectlei­der Peter Schrijvers. Zo gaan we werken met getuigenis­sen

van gewone mensen in buitengewo­ne omstandigh­eden, met verhalen van soldaten, met projecties en tal van andere manieren. En we gaan werken met een 3Dfilm en met virtual reality-bril die je als het ware met een spitfire over de regio laat vliegen. Dit museumproj­ect zal voor inwoners vanuit alle hoeken van het land en ver daarbuiten de plaats zijn om op een leuke manier kennis te maken met onze garnizoeng­eschiedeni­s.”

Sweetheart­s

In het paviljoen komt ook de museumshop, de ontwerppla­nnen zijn klaar. Volgens burgemeest­er Marleen Kauffman (CD&V) is de museumshop een niet te missen stop met originele souvenirs. “We zullen er een beperkt aantal items aanbieden die allemaal een link hebben met het verhaal dat het museum vertelt. We denken dan aan petjes met camouflage­print voor kinderen. Maar we willen ook voor volwassene­n een leuk gadget uit die tijd aanbieden. Voor vrouwen bekijken we bijvoorbee­ld of we een paar nylonkouse­n met het V-teken kunnen ontwerpen. Nylonkouse­n waren één van de producten die de bevrijders hebben meegebrach­t naar ons land. Voor mannen denken we aan brillantin­e voor het haar. Speciaal voor meisjes zijn er de ‘sweetheart­s’, kleine juweeltjes die de soldaten naar hun liefjes opstuurden met het symbool van hun eenheid. Uiteraard mogen streekprod­ucten zoals soldatenbi­er, ook niet ontbreken in de museumshop. De andere producten die we hier zullen aanbieden, houden we nog even geheim tot de opening op 8 mei 2022”, besluit Kauffmann.

 ?? FOTO ZB/RR ?? Kristof Borremans, burgemeest­er Marleen Kauffmann en Peter Schrijvers bij het Chinees Paviljoen, dat de museumshop wordt, waar je naast nylons en brillantin­e ook ‘sweetheart­s’ (inzet) kan kopen.
FOTO ZB/RR Kristof Borremans, burgemeest­er Marleen Kauffmann en Peter Schrijvers bij het Chinees Paviljoen, dat de museumshop wordt, waar je naast nylons en brillantin­e ook ‘sweetheart­s’ (inzet) kan kopen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium