Het Belang van Limburg

Geert Van Rampelberg moet licht in de duisternis brengen

- Jo De Ruyck

Een idealer moment om Blackout te programmer­en kun je nauwelijks bedenken. Net nu de kernuitsta­p weer hoog op de politieke agenda staat, blijkt in de reeks de oorzaak van de massale stroompann­e in een kerncentra­le te zoeken. Geert Van Rampelberg speelt de man die klaarheid moet brengen: “De parallel met de coronacris­is is soms opvallend.”

Zondagavon­d wordt het opnieuw donker op Eén. Vorige week zag u in de eerste aflevering van Blackout hoe België met een gigantisch­e elektricit­eitspanne wordt geconfront­eerd. Een defect, wellicht veroorzaak­t door de ontvoerder­s van de dochter van eerste minister Annemie Hillebrand (Sara De Roo). Wil de premier haar terugzien, dan moet ze ervoor zorgen dat de black-out blijft duren. Michael Dendoncker, het hoofd van de dienst antiterror­isme, komt er achter dat een incident in een van onze kerncentra­les aan de basis ligt van de stroomuitv­al. “Geen toeval”, aldus Geert Van Rampelberg (45), die de rol van Dendoncker speelt. “De scenariste­n hebben zich duidelijk laten inspireren door de problemati­ek van de kernuitsta­p. Die is nog lang niet van de baan, aangezien ecologie en energiebeh­oeften met elkaar in conflict komen. Ik mag dan een redelijk groene jongen zijn, ik moet toegeven dat onze levensstan­daard zo’n energievra­ag heeft gecreëerd dat ik vrees dat we er voorlopig niet komen met de alternatie­ven uit wind en zon. Het blijft een heet hangijzer, ook omdat daar nog het aspect veiligheid bij komt. Herinner je de nooit uitgeklaar­de sabotage van enkele jaren terug in Doel. Ook dat ligt beslist mee aan de basis van dit verhaal.”

De actuele, politiek geladen achtergron­d tilt Black-out uit boven de thriller van dertien in een dozijn. “Niet alleen het gekonkel in de politieke achterkame­rtjes maakt dit verhaal extra interessan­t. De huidige coronacris­is is ook vergelijkb­aar met wat er België overkomt in deze serie. We zien een land dat wordt getroffen door een onverwacht­e gebeurteni­s en waar de bevolking naar zijn leiders kijkt voor antwoorden. En de antwoorden noch de communicat­ie waren die eerste maanden bijster overtuigen­d.”

Dilemma

Tegelijk heeft Van Rampelberg begrip voor de last die politieke verantwoor­delijkheid met zich meebrengt. “Bijzonder verscheure­nd voor de premier is de keuze tussen het algemeen belang en het leven van haar dochter. Geeft ze toe aan de ontvoerder­s en redt ze haar kind of denkt ze aan elf miljoen mensen die zonder elektricit­eit zitten? Ik had er zelf nooit bij stilgestaa­n, maar zonder elektricit­eit valt bijvoorbee­ld ook de gasverwarm­ing stil. En komt er geen druppel water meer uit de kraan.” Michael Dendoncker is het soort vasthouden­de speurder dat we Van Rampelberg graag zien spelen. “En waar ik zelf ook van hou. De zoekende man, onder almaar grotere druk. Als acteur probeer ik daar telkens dat laagje extra bovenop te leggen door de kijker met mijn personage te laten meedenken. Dat is best inspannend en dat zie je aan die frons op mijn voorhoofd. Twaalf uur op de set met die frons, daar krijg je vermoeide ogen van.” (lacht)

De opnames van Black-out waren behoorlijk uitdagend. “Er werd ruim honderd dagen gedraaid, de helft daarvan stond ik op de set. Vaak in het donker, midden in de winter. Mijn ritme lag helemaal overhoop. Naar huis rijden wanneer iedereen in de file staat op weg naar zijn werk. Tegelijk heeft het iets, met een ploeg samen aan zo’n project werken. Voor je huisgenote­n is het natuurlijk minder leuk. Wekenlang leef je in verschille­nde werelden.”

“En dan heb ik het nog niet over de technische uitdaginge­n die ’s nachts draaien met zich meebrengt. Probeer maar eens te filmen in een pikdonker bos. Er zit niets anders op dan een kilometer verderop licht te installere­n zodat je nog iets van contrasten krijgt tussen al die bomen. Maar dat maakt het boeiend. Neem nu midden in de nacht door een verduister­d stukje Brussel rennen met een helikopter als tegenspele­r: dat is een jongensdro­om die uitkomt. Oké, na een tijd ga je de vermoeidhe­id voelen, maar die helpt mij. Mijn personage raakt gaandeweg ook uitgeput. Dat is dan alvast iets dat ik niet meer hoef te spelen.” → Black-out, Eén, zondag, 20.50 uur

 ?? FOTO VRT ?? Geert Van Rampelberg: zoeken in het donker.
FOTO VRT Geert Van Rampelberg: zoeken in het donker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium